FOTO: InfoBijeljina

"Nedavno mi je u studio došla žena koja ima 74 godine i htjela je po prvi put da se tetovira. Za ovoliko godina rada nisam imao mušteriju koja je širila toliko pozitivne energije. Na kraju sam je zamolio da je snimim, kako bih pokazao drugima koji me pitaju - A šta će biti sa tetovažom kada ostarim?", priča tatoo majstor iz Bijeljine Ljubiša Pustivuk, koji se već 18 godina bavi umjetnošću oslikavanja na ljudskoj koži.

On kaže da je talenat za slikanje naslijedio od oca, a da se tetoviranjem počeo baviti slučajno, kada ga je brat koji živi u Irskoj pitao da li bi želio da pomogne jednom Nijemcu koji u toj zemlji otvara drugi studio, te mu je potreban saradnik.
 
"Bilo je to u poslijeratnim godinama, kada sam radio u američkoj bazi u Tuzli, i već su Amerikanci bili pri kraju sa misijom. Pitam brata da li ima nekog posla kod njega, da radim, imam porodicu i djecu, a on me pita da li bih želio da tetoviram kod tog Nijemca? Taj tatoo majstor mi je poslao fotografije svoje supruge, a ja sam uradio neko ulje na platnu po motivima njenog lika i on je bio oduševljen. Sredili su mi vizu za Irsku i otputovao sam prvi put 2004. godine", prisjeća se Pustivuk.
 
Prvih mjeseci, kako kaže, trudio se da nauči osnove tetoviranja, a već pri drugom odlasku, kada je dao otkaz u američkoj bazi u Tuzli, učio je sve finese zanata koje je prenio u Bijeljinu.
 
"Vidio sam kako tamo sve funkcioniše i prepisao sam mnogo stvari. Tada je tetoviranje kod nas bilo tek u povoju. Kupio prve mašinice, igle, boje, i polako počeo. Ubrzo sam se osamostalio i radim ovo već 18 godina, smatrajući da je najbolja reklama ona koja ide od usta do usta", navodi Pustivuk.
 
On ističe da su konačno razbijene predrasude da se tetoviraju samo robijaši i narkomani, te da je najvažniji dio procesa tetoviranja zaštita ljudskog zdravlja.
 
"Iglom se, preko kože, čovjek veoma lako može inficirati, zato su zdravlje i higijena na prvom mjestu", naglašava Pustivuk.
 
O trendovima u tetoviranju, maloljetnicima koji žele tetovaže, ali i o raznim anegdotama koje je imao tokom karijere tatoo majstora, poslušajte više u emisiji portala InfoBijeljina pod nazivom “Kafica” koju možete pronaći na našem YouTube kanalu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )