FOTO: null

Beli tartuf (Tuber magnatum) i crni tartuf (Tuber malanosporum) spadaju u rod pečurki gomoljača. S obzirom na to da je reč o pečurkama koji rastu 10 do 30 centimetara ispod zemlje, nije ih lako pronaći, pa su izuzetno tražene.

Beli tartuf je cenjeniji od crnog, a kilogram na svetskom tržištu može dostići cenu od 750 evra po kilogramu, a za velike i retke primerke i tri do četiri puta veći iznos.

Prilikom kupovine svežeg tartufa treba paziti kada je ubran, jer i ovde važi pravilo - što svežiji to bolji i skuplji. 

Istra u Hrvatskoj je među najbogatijim nalazištima tartufa na ovim prostorima, ali ih ima i u Srbiji. 

Pečurke rastu u simbiozi s korenjem određenih vrsta drveća poput hrasta kitnjaka i lužnjaka. 

Tartufe karakteriše jaka aroma koju je najbolje opisati kao kombinaciju starog sira i belog luka, a koja se odlično kombinuje s testeninom, rižotom, jajima, parmezanom, ali i mesnim jelima. Svoj maksimum daje kada se narenda svež u tankim listićima neposredno pre serviranja jela. 

Pečurke obično imaju nižu kalorijsku vrednost od mesa i ribe, a veće količine belančevina od recimo povrća, pa se njihova konzumacija preporučuje veganima i vegetarijancima. 

Tartufi su osim toga bogati mineralima poput kalijuma, natrijuma i fosfora koji štite zdravlje srca i celokupnog kardiovaskularnog sistema. 

Veruje se da konzumacija tartufa podiže raspoloženje, a neki im pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )