FOTO: Glas Srpske

Banjalučki taksisti tvrde da su već mjesecima na udaru pripadnika Granične policije BiH jer migrantima pružaju usluge vožnje, zbog čega ih, kako kažu, svakodnevno prate, privode i po 30 časova drže na saslušanjima, pa čak im oduzimaju i vozila.

Migranti, kako su za “Glas Srpske” ispričali ogorčeni taksisti, uredno putuju autobusima i vozovima, odlaze u razne tržne centre, restorane i hotele širom BiH, ali čim sjednu u neki od njihovih taksija, nastaje problem. Taj problem nikada im, kako poručuju, ne stvara policija Republike Srpske, a ni FBiH, već isključivo Granična policija BiH.

Taksista Goran Jošić kaže da bi razumjeli kada bi ih zaustavljali i legitimisali, pa čak i pretresali, ali da im je dosadilo višečasovno saslušavanje, kao i presretanje na putevima u civilnim vozilima.

- Prije mjesec su trojici mojih kolega oduzeli automobile u Brodu i još ih nisu vratili. To nije u redu. Ništa protivzakonito nisu uradili, samo su obavljali svoj posao, kao što radi vozač autobusa ili mašinovođa - naveo je Jošić.

Ističe da su za njih migranti obični putnici kao i svi ostali, koji uredno plaćaju njihove usluge.  

- Kada u autobusima iz Sarajeva ili Bihaća stignu na banjalučku autobusku stanicu, obično traže prevoz do Gradiške ili Kozarske Dubice. Uredno ih vozimo, i to samo magistralnim putem, kao što bismo i svakog drugog putnika, na kraju nam plate i to je to - priča Jošić.

Isto to navodi i njegov kolega, taksista Mile Dobrijević, koji je prije nekoliko dana cijelu noć proveo na saslušanju u Gradišci.

- Ispitivali su me kao da sam neki kriminalac i sumnjičili za trgovinu ljudima, što je apsurdno. Vozimo isključivo magistralnim putevima. Niko od nas ne ide, na primjer, na nasip na Savu ili u blizinu granice. Pa nismo ludi. Poštujemo propise, jer ovo je posao od kojeg živimo - istakao je.

Slično priča i Tomislav Bobar, koji se taksiranjem bavi 33 godine. Prije nekoliko dana bio je na saslušanju ukupno 27 časova i kaže da mu se nikada do sada nisu desile te neprijatnosti.

- Nisam ih vozio u Zagreb ili Beograd, pa da me toliko ispituju - kazao je Bobar, koji dodaje da je migrante obično vozio sa autobuske stanice iz Banjaluke do Gašnice, Gradiške i Novog Grada.

Načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija kaže da su evidentirali slučajeve krijumčarenja ilegalnih migranata u taksi vozilima, navodeći da su graničari na području Gradiške 18. septembra u mjestu Gašnica zaustavili taksi prevoznika iz Banjaluke.

- U vozilu je bilo pet ilegalnih migranata, od kojih je jedan imao potvrdu o namjeri podnošenja zahtjeva za azil od Službe za poslove sa strancima BiH, jedan iskaznicu Bira Bihać, a ostali su bili bez ikakvih dokumenata. U istom mjestu su i 21. septembra zatečena tri taksi prevoznika iz Banjaluke gdje iz vozila ispuštaju migrante u blizini granice. U svakom vozilu bilo je po pet migranata, od kojih niko nije imao dokumenta - rekao je Samardžija.

O tim događajima, kako kaže, obaviješteno je i Tužilaštvo BiH.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih i svjedoka, uz dopuštenje postupajućeg tužioca, otpušteni su iz službenih prostorija. Ni u jednom od navedena dva događaja nije bilo oduzimanja vozila od taksista, a zbog dalje istrage ne možemo dati više informacija - kazao je Samardžija i dodao da se u svim dosadašnjim slučajevima radilo o samostalnim taksi prevoznicima koji nisu u sistemu radio-veze.

Propisi
U Graničnoj policiji BiH kažu da strani državljani koji posjeduju potvrde o namjeri podnošenja zahtjeva za azil uživaju pravo na slobodu kretanja u BiH, i to isključivo u pravcu koji je naveden u toj potvrdi ili privremenih prihvatnih centara u BiH, a nikako u smjeru granice.

- Nastavićemo sa zaštitom granice i u saradnji sa tužilaštvima procesuirati sve koji krše propise - poručili su.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )