FOTO: null

Nakon što su u martu održani protesti registrovanih taksi prevoznika u Bijeljini na kojima su taksisti zahtjevali da se riješi problem nelegalnih taksista i tzv. „divljeg“ prevoza, sa ovim problemima muče se i danas.

U ponedjeljak je održan još jedan u nizu sastanaka koji je okupio predstavnike registrovanih taksi prevoznika, zanatsko-preduzetničkog Udruženja „Preduzetnik“ i gradske saobraćajne inspekcije. Izvršena je analiza onoga što je urađeno u protekla dva mjeseca koliko je prošlo od prošlog sastanka i dogovorene su smjernice za naredni period.Iz inspekcije navode da je saradnja sa registrovanim taksi prevoznicima dobra.

S druge strane, taksisti ne misle tako. Saša Bilić, predsjednik Sekcije taksista u gradskom Zanatsko–preduzetničkom udruženju "Preduzetnik" istakao je da se od marta ništa nije promjenilo i da im „divlji“ taksisti i dalje, kako kaže, „ispred nosa“ odvoze putnike.

Iz inspekcije navode da brojne prepreke utiču na suzbijanje taksista, a kao jedan od najvećih problema ističu dokazivanje i kažu da putnici koji koriste nelegalni prevoz ne žele da saradjuju i svjedoče. Na nedavno održanom sastanku, kada je riječ o smjernicama za dalji rad, pored intenzivnije kontrole koju će obavljati inspekcija, sa taksistima je dogovoreno i njihovo veće prisustvo u noćnim satima i na najfrekventnijim relacijama.

Taksisti na to odgovaraju da njihova drugačija organizacija i raspoređivanje nema mnogo efekta.Kažu, ako se ne odgovori njihovim zahtjevima i ne poboljša stanje, ponovo će na ulice, ovaj put još radikalnije.

U rješavanje ovog problema mogu se uključiti i sami gradjani, jer od toga da li će se voziti registrovanim taksi prevozom, ili sa divljim taksistima, zavisi i njihova brojnost. Iz inspekcije apeluju na građane da vožnja divljim taksijem nosi sa sobom mnogo rizika.

U Bijeljini inače ima 108 registrovanih taksi vozila, a prema nezvaničnim podaciima skoro isto toliko i neregistrovanih divljih taksista. Za ličnu bezbjednost svakog ko koristi javni prevoz, bolje je voziti se registrovanim taksi vozilom koje je tehnički ispravno i prošlo sve potrebne kontrole. To je ujedno i prvi korak u suzbijanju nelegalnog prevoza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )