FOTO: unsplash.com

Do vas dolazi automobil i otvarate vrata, ali vozača nema. Samo glas iz zvučnika koji govori da možete sjesti u vozilo. Sjedate u automobil i on vas odveze na vašu destinaciju, a zatim nastavlja dalje. Ako berlinski start-up Vay uspije, uskoro biste se u ovakvim taksijima mogli voziti po Njemačkoj, piše "Bild".

Od juče je nekolicina automobila službeno na cestama u Las Vegasu. "Godinama su nam obećavali da će robotaksiji uskoro početi voziti. Dosta nam je praznih obećanja i sada nudimo radnu alternativu”, kaže osnivač Tomas von der Ohe.
 
Vozači svoj radni dan provode u kancelariji, sjedeći na stolici koja pomalo podsjeća na one iz trkaćih automobila u igraonici. Ispred vozača su tri monitora, volan, papučice gasa i kočnice, kao u normalnom automobilu. Radno vrijeme za prevoz putnika nije određeno, a na kraju je kupcu vožnja jeftinija oko 30 odsto, procjenjuje osnivač von der Ohe.
 
Još smo daleko od prave kućne kancelarije za taksiste, zato što Vay mora osigurati pouzdanost usluge, što je moguće samo s jako dobrim kablovima i računarskom snagom. Prenos videa odvija se putem mobilnih komunikacija, iz sigurnosnih razloga preko više veza i radijskih mreža istovremeno.
 
Postoji li razlika između onoga što se događa na cesti i onoga što vozač vidi? “Manje od treptaja oka”, kaže von der Ohe. Vozač u kućnoj kancelariji ima pogled na cestu preko kamere na automobilu.
 
Kada usluga kreće u Njemačkoj? “To zavisi od vlasti”, rekao je von der Ohe. U Vegasu je postojala samo jedna kancelarija koja je morala dati odobrenje, ali u Njemačkoj je birokratija malo složenija. “Svakako bismo bili spremni”, zaključio je, prenosi "N1".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )