FOTO: null

Banjaluka - U sezoni 2016/17. Premijer lige BiH poslije 22 kola, odnosno dvokružnog takmičenja, igraće se Liga za prvaka i Liga za opstanak.

To je odlučeno na tematskoj sjednici Takmičarske komisije FS BiH i tako je prihvaćen prijedlog Fudbalskog saveza Republike Srpske. Kao što je poznato, osim njega bio je aktuelan i prijedlog FS FBiH u kojem su se zalagali za trokružni sistem igranja.

- Odlučili smo da jednoglasno prihvatimo prijedlog FSRS, što znači da će se poslije 22 kola formirati Liga za prvaka i Liga za opstanak i da će biti odigrano još deset utakmica, znači ukupno 32 kola. U Ligi za prvaka igraće prvih šest klubova poslije dvokružnog takmičenja, a u Ligi za opstanak ekipe koje su se plasirale od sedmog do 12. mjesta. I u jednu i u drugu ligu bodovi iz prva 22 kola se prenose - naglasio je potpredsjednik Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale.

Sada će Takmičarska komisija FS BiH ovu odluku proslijediti Izvršnom odboru FS BiH, koji će o njoj raspravljati 15. aprila na svojoj sjednici. Konačno usvajanje novog sistema takmičenja trebalo bi da se zvanično desi na Skupštini FS BiH koja će biti održana 26. aprila.

- Drago mi je što je prihvaćen naš prijedlog, jer smatram da je bio veoma korektan, odnosno da nudi najoptimalnije rješenje u ovim uslovima. Vjerujem da će proći i ostalu proceduru i da će se od naredne sezone igrati po ovom sistemu takmičenja - rekao je generalni sekretar FS Republike Srpske Rodoljub Petković.

Šef stručnog štaba trenutno najbolje plasiranog kluba iz Republike Srpske bijeljinskog Radnika, Slavko Petrović, je istakao da je izabrano bolje rješenje.

- Po meni, trokružni sistem nije u potpunosti regularan, jer poslije dva kruga takmičenja pojedinim ekipama donosi prednost. Naime, sve ekipe ne bi bile u istom položaju, jer bi njih šest imalo po jednu domaću utakmicu više u odnosu na preostalih šest. Samim tim porasla bi mogućnost za eventualna "manevrisanja" pojedinih klubova, što je, po meni, prvi preduslov za neregularno takmičenje - naglasio je Petrović.

Marinović

Kormilar vodeće ekipe Premijer lige BiH Zrinjskog iz Mostara Vinko Marinović smatra da bi trokružni sistem bio bolje rješenje.

- Smatram da je možda puno da se jače ekipe po četiri puta sastanu u sezoni. Uz to, postoji mogućnost i još dvije utakmice u Kupu, što bi možda dovelo i do toga da se gledaoci prezasite praktično ponavljanjem mečeva istih rivala. Dok sam bio u Srbiji, na snazi je bio trokružni sistem, ali ni on se nije pokazao kao pravo rješenje. Jedno je sigurno, vrijeme će pokazati da li je ili ne ovo bio ispravan potez - rekao je Marinović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )