FOTO: null

Gotovo petina ugovora o javnim nabavkama koji su sklopljeni lani u BiH zaključena je pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, odnosno u četiri oka, a njihova vrijednost premašila je 313 miliona maraka.

Podaci Agencije za javne nabavke BiH pokazali su da je vrijednost "tajnih" ugovora ipak manja u poređenju sa iznosima koji su prikazani na kraju 2014. i 2013. godine, ali i da postoje brojni drugi problemi u ovoj oblasti.

Naglasili su da je na djelimično poboljšanje stanja uticala primjena novog Zakona o javnim nabavkama, čija je primjena počela u novembru 2014. godine.

Postupci javnih nabavki godinama su pod lupom mnogih domaćih i stranih institucija, te nevladinog sektora iz kojeg stalno stižu upozorenja da je stanje u toj oblasti u BiH veoma loše, da korupcija cvjeta i da u privatnim džepovima završavaju desetine, pa i stotine miliona maraka godišnje.

U Agenciji priznaju da postoje slabosti, pozivajući se i na probleme koji su navedeni u posljednjem izvještaju o napretku Evropske komisije za 2015. godinu.

- Najveće slabosti su nedostatak kapaciteta u ugovornim organima, odnosno nedovoljno edukovani kadrovi. Postoje i problemi u pripremi kvalitetnih tehničkih specifikacija, pripremi kvalitetne tenderske dokumentacije, vođenju i toku postupka javne nabavke - kazali su u Agenciji.

Nadležni očekuju da će stanje biti bolje primjenom novog Pravilnika o praćenju postupaka javnih nabavki koji je usvojen nedavno na sjednici Savjeta ministara BiH.

Praćenje postupaka je, naime, bilo regulisano Pravilnikom o monitoringu postupaka javnih nabavki. Primjenom novog zakona ukazala se potreba da postupak praćenja javnih nabavki bude usklađen sa novim zakonom i podzakonskim aktima. Konkretne prijedloge za poboljšanje dala je i revizija.

- Primjena novog pravilnika imaće pozitivne efekte na sistem javnih nabavki u potpunosti, odnosno obezbijediće maksimalne efikasnosti trošenja javnog novca. Za njegovu realizaciju biće potreban dodatni novac u budžetu Agencije jer treba kadrovski ojačati grupu za monitoring - navedeno je u obrazloženju pravilnika.

Predviđeno je da u toj grupi rade tri osobe.

- To su šef grupe, stručni savjetnik i stručni saradnik za praćenje. Stručni saradnik je već zaposlen u Agenciji i radi te poslove, a potrebno je predvidjeti zapošljavanje šefa grupe i savjetnika za šta je potrebno od 42.500 do 45.000 KM za plate i naknade - navedeno je u pravilniku.

I Kancelarija za reviziju institucija BiH je u Godišnjem izvještaju za 2015. upozorila da javne nabavke, kao i prethodne budžetske godine, često rezultiraju parničnim postupcima.

Izvori za praćenje postupaka nabavke

* obavještenja o nabavkama

* obavještenja o dodjeli ugovora

* obavještenja o poništavanju postupka

* obavještenja o dodjeli ugovora putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja

* planovi nabavki

* osnovni elementi ugovora

* dostavljeni zahtjevi za praćenje

* revizorski izvještaji

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )