FOTO: null

Eksperti za balistiku, eksploziv i forenziku iz više zemalja svijeta pokušaće narednih mjeseci da na poligonu u Nikincima kod Rume dokažu da su napadi na sarajevskoj pijaci Markale 1994. i 1995. godine bili režirani, a projekat će podržati Srbija, pišu be

Angažovani su stručnjaci iz SAD, Franucske, Rusije, Kine, Češke, NJemačke, Izraela, Srbije i Republike Srpske. Oni će, osim događaja na Markalama, poslije kojih je pokrenuta NATO mašinerija na Srbe u BiH a cijeli srpski narod stigmatizovan, vještačiti i krvoproliće u Ulici Vase Miskina iz 1992. godine, navodi list. 

Strani stručnjaci će, za potrebe Centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, na vojnom poligonu kod Rume izvesti potpunu rekonstrukciju tragičnih događaja i dati svoj nalaz zasnovan na naučnim metodama dokazivanja. 

Sagovornik lista iz novoformiranog Tima za istraživanje "Markala" i "Vase Miskina", kaže da je osnovni cilj da se eksperimentalno utvrdi šta je zaista prethodilo tragediji i izazvalo eksplozije na ove tri lokacije kada je poginulo više od 100 ljudi, a više stotina je ranjeno. 

Predmet vještačenja biće i sva raspoloživa dokumentacija Haškog tribunala i Suda BiH, dokumenti tužilaštva, rezultati i svi prateći dokumenti obavljenih uviđaja na tim mjestima, kao i sva ranija vještačenja, koja su puna manjkavosti i postoji sumnja da je nešto prikriveno. 

Sagovornik lista ističe da je namjera da se do najsitnijeg detalja rasvijetle ove eksplozije i prikupe neoborivi dokazi kako bi bili podneseni u procesima pred domaćim i međunarodnim sudovima. 

Prema navodima stručnjaka, uočljivo je da ova tri tragična događaja i "Tuzlanska kapija" imaju "neke iste slučajnosti". 

Ukazuje se da je na svim mjestima, navodno od jedne granate ili mine stradalo sedamdesetak ljudi, a ranjeno od 140 do 240, dok je samo u slučaju "Markale dva" od navodnih pet granata stradalo 37 osoba, a devedesetak ranjeno. 

Ni u jednoj od ovih tragedija nije utvrđen tačan broj poginulih i ranjenih, već se u raznim zvaničnim dokumentima navode različiti brojevi. 

U svim slučajevima su televizijske ekipe bukvalno za koji minut bile na licu mjesta, iako bi im realno trebalo oko pola sata da stignu. 

Eksplozija u Ulici Vase Miskina dogodila se 27. maja 1992. godine, nakon što je u Lisabonu najavljen sporazum kojim bi bio izbjegnut rat u BiH i koji su Srbi i Hrvati prihvatili. "Markale jedan" dogodile su se 5. februara 1994. godine, samo dva dana pred zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je NATO počeo bombardovanje srpskih snaga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )