FOTO: InfoBijeljina

Samoća je osnovni preduslov za pisanje, reći će većina stvaralaca. Neki među njima ističu i važnost rutine, poput Harukija Murakamija, koji je o tome napisao i esej. Ali, i ta samoća je prije stvar izbora, nego što se nameće, kao sada izolacijom. U izolaciji, ali i samoći, većina autora dočekuje i Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava danas.

Ovaj dan se peti put obilježava u Bosni i Hercegovini s temom "Sa knjigom oko svijeta", kojom se želi dati podsticaj čitanju, podstaći razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.

Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulišući naš um i kreativnost.

"Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije virusa korona, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno s našim korisnicima. Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost dijeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura", kazali su iz Asocijacije informacijskih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM). Većina pisaca ipak je saglasna u činjenici da kad sve stane, pisanje dolazi na red.

Pisac Filip David priznaje da trenutno nema neophodnu koncentraciju za pisanje. "Još je prevelika briga za drage osobe ovde i u inostranstvu", objašnjava David.

Posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić priča da mu je, nakon što je završio roman "Pas i kontrabas", potrebno neko vrijeme, predah, prije nego što počne da piše nešto novo, tako da, kako kaže u polušali, trenutno piše "samo karte i pisma".

Književnik Srđan Valjarević ne gubi koncentraciju ni ovih dana, pa kaže da je roman završio te da još razmišlja o naslovu.

"Trebalo bi da bude objavljen, ali u ovakvom stanju sad ne znam ni šta će biti s tim. Pišem još neku prozu, tu ima svega i svačega. Na tome radim već nekoliko godina. Nije to baš dnevnik, ali ima beleški, pišem i o onome što sam čitao. Razmišljam još o formi, kako će to da izgleda još ne znam, još se poigravam. Time se baš sad bavim, ovih dana. Uspem da malo prošetam preko dana i posle sednem i pišem", naveo je Valjarević.

Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podstaći na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima. Danas će na Facebook stranici Asocijacije BAM biti dostupan plakat i program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i na veb-stranici (www.bam.ba).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )