FOTO: null

Rođendan najvećeg svjetskog bajkopisca, Hansa Kristijana Andersena, 2. april, na prijedlog UNESCO-a, promovisan je u svijetu kao Svjetski dan dječje knjige.

Čitanje je dobra navika koju bi svi trebali steći. To je jedan od najboljih darova koji darujemo djeci. Većina djece nisu čitaoci sami po svojoj prorodi. 

Rijedak je slučaj da dijete samo pronađe knjigu i počne je čitati. Djeca su, međutim, radoznala i zanima ih svijet oko njih i vole učiti. Dok uče čitati, djeca postaju sve radoznalija u najboljem smislu te riječi, a to je osobina koju valja podsticati i ohrabrivati.

Zato ih roditelji i učitelji  trebaju uputiti u pravom smjeru. Nikad nije prerano da se u dječji svijet uvedu knjige.

Danas je prilika za prisjećanje na sva ona književna djela koja su obilježila naše djetinjstvo, zato izdvojite malo slobodnog vrijemena pa sa svojim najmlađim posjetite biblioteku kako bi evocirali svoje uspomene na djetnjstvo, a njima dali priliku da stvore sopstvene, uvodeći ih u čarobni svijet knjige. 

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )