FOTO: null

Kada su u pitanju najtrgovanije svjetske valute, od početka godine, u odnosu na evro najviše je ojačao švajcarski franak (9,6%).

U jednom trenutku se za švajcarsku valutu moglo dobiti preko 20% više nego na samom početku godine.

Ipak, jačanje franka je bilo neočekivano i nakon naglog skoka već je bilo kasno kupovati ga. Neke druge valute jačale su postepeno i njihovo jačanje je bilo očekivano i unaprijed najavljivano.

Američki dolar je u odnosu na evro u toku godine ojačao dodatnih 9,3% i nastavio trend jačanja iz 2014. godine, u kojoj je ojačao 11%.

Britanska funta i japanski jen su takođe jačali u odnosu na evro, 5,8% i 8,4% respektivno, dok su australijski i kanadski dolar oslabili 2% i 7,8% respektivno, što znači da se čuvanje kapitala u tim valutama nije isplatilo.

Ruska rublja je zbog ekonomskih sankcija i značajnog pada cijene nafte oslabio dodatnih 10,3%.

Ulaganje u američke akcije se ove godine nije isplatilo jer im je vrijednost u prosjeku, prema SP500 indeksu, ostala nepromijenjena, dok je njemački DAX porastao približno 10%.

Cijena zlata je u 2015. bila neuobičajeno stabilna i trenutno je samo 0,4% iznad cijene sa početka godine, dok je cijena BRENT nafte pala dodatnih 27% pa su na nafti ove godine profitirali samo oni koji su otvarali prodajne (short) pozicije.

S obzirom na trenutno dostupne informacije, analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u 2016. godini može očekivati nastavak jačanja američkog dolara i blagi porast cijena akcija. Cijena zlata će vjerovatno nastaviti da pada dok bi na energetskom tržištu trebalo doći do stabilizacije i rasta cijene nafte.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )