FOTO: null

Mijenjanje iskaza svjedoka ratnih zločina nad Srbima sve je veći problem i gotovo da nema suđenja a da neko od svjedoka, koji je u razgovoru sa istražiocima tokom prikupljanja dokaza svjedočio protiv optuženih, na sudu ne ispriča potpuno drugačiju priču.

U slučaju promjene iskaza na sudiji je da odluči koji iskaz će da prihvati, a zbog ovakvih slučajeva optuženi nerijetko budu oslobođeni. Upućeni naglašavaju da se nakon toga niko ne bavi time zašto je svjedok "promijenio ploču" i da li u tome ima krivičnog djela, odnosno da li je to bilo zbog pritisaka, prijetnji, protoka vremena ili samo zato da bi zaštitio optuženog.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) na posljednjoj su sjednici upozorili na to da se treba pozabaviti ovim problemom, koji je, prema riječima predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, i te kako ozbiljan.

- Naravno, ne možemo reći da je svaka promjena iskaza istovremeno i davanje lažnog iskaza jer do toga može doći i zbog toga što je od određenih događaja proteklo mnogo vremena, zbog čega se brkaju sjećanja ljudi. Međutim, postoje sasvim sigurno i ona zlonamjerna mijenjanja iskaza i davanja lažnog iskaza i to je krivično djelo. Mislim da će i tužilaštva i sudovi o tome morati da povedu više računa i preko takvih stvari se ne može olako prelaziti - naglašava Tegeltija.

I njegov zamjenik Ružica Jukić upozorila je na to da se mora provjeriti pod kojim okolnostima i zašto su iskazi mijenjani.

- Ako je neko maltretiran da bi promijenio iskaz, mora biti otvoren novi postupak. Inače, zbog ovog problema trpimo milionsku štetu - rekla je Jukićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je na Tužilaštvu da pokrene istragu u ovakvim slučajevima.

- Postoji niz slučajeva suđenja za ratne zločine u kojima je došlo do promjene iskaza svjedoka, a najdrastičniji je suđenje ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću, gdje su takve promjene iskaza uticale na ishod suđenja i on je oslobođen - kazao je Kojić. Dodao je da sam sudski proces košta i da se o tome mora voditi računa, te da su neki osumnjičeni držani u pritvoru i, nakon što su optužnice protiv njih pale, naplatili velike količine novca.

- Što se tiče onih koji su drastično mijenjali iskaze, ne znam ni za jedan slučaj da je svjedok procesuiran, a na Tužilaštvu je da pokrene istragu. Tužioci veoma malo pažnje posvećuju činjenici da svjedoci mijenjaju iskaze ili odustaju od svjedočenja. S druge strane, tužilac, a i sud moraju voditi računa o tome da zaštite svjedoke. Tužilac mora da pripremi svjedoka. U procesu koji Haški tribunal vodi protiv bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića tužioci su po dva, tri dana provodili sa svjedocima da ih pripreme za ročišta, dok se u Sudu BiH to svede na desetak minuta i svjedoci u sudnicu ulaze potpuno nepripremljeni -  konstatovao je Kojić.

Naglašava da ima bezbroj primjera da su same sudije prilikom suđenja imale dvostruke aršine u istom slučaju, pa su kao validan jednom uzimali promijenjeni iskaz, a drugi put onaj koji je dat tokom istrage.

- Sudija Šaban Maksumić, koji je bio predsjedavajući sudskog vijeća, u slučaju Orića uzeo je kao validan onaj iskaz koji je povoljniji za Orića - istakao je Kojić.

Advokat Milan Romanić pojašnjava da je davanje lažnog iskaza regulisano Zakonom o krivičnom postupku, koji propisuje i to da svjedok može imati savjetnika iz reda advokata.

- Sumnjam da tužioci Tužilaštva BiH imaju vremena da pripremaju svjedoke kako treba, naročito u ovim osjetljivim slučajevima i onda se dešavaju drastične promjene iskaza. Zato bi trebalo platiti advokata koji će biti savjetnik tim svjedocima i koji će ih pripremiti na sve zamke koje ih čekaju prilikom direktnog i unakrsnog ispitivanja - rekao je Romanić. Dodaje da svjedocima, pored stručne, treba dati i psihološku pomoć, da im se objasni da ne smiju mijenjati iskaz i da je to krivično djelo i da mogu biti krivično gonjeni, da se ne plaše povratka u sredinu u kojoj žive i da...

- Sve su to upozorenja koja im kažu u sudu, ali to se pročita u jednom minutu. Pitanje je zašto država ne izdvoji 100.000 maraka godišnje da budu plaćeni advokati koji će biti pomoć i podrška svjedocima u osjetljivim predmetima. Malo se ulaže u ovakve stvari, a daleko veća i finansijska i svaka druga šteta je načinjena zbog toga što su svjedoci mijenjali iskaze ili odustajali od svjedočenja nego da se uložilo u advokate koji bi pomagali svjedocima - naglašava Romanić.

Ističe i da je i u slučaju da svjedok bude prijavljen Tužilaštvu zbog promjene iskaza, vrlo neizvjesno da li će taj slučaj Tužilaštvo i sud tretirati.

- Veoma je malo slučajeva da je neko krivično gonjen ili odgovarao zbog promjene iskaza. Možda jedan slučaj među stotinama svjedoka - rekao je Romanić.

U Tužilaštvu BiH potvrđuju da su u istoriji Suda i Tužilaštva bili jedan ili dva slučaja da je nekome suđeno zbog lažnog svjedočenja.

- Činjenica je da se vrlo rijetko takvi procesi otvaraju - kažu u Tužilaštvu.

Izjave o pritiscima

Inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS Simo Tuševljak nedavno je izjavio da je MUP uzeo izjave od svjedoka koji su bili izloženi pritiscima u predmetu protiv Nasera Orića, da je jedno lice bilo lišeno slobode i da se očekuje podizanje optužnice protiv njega. Istakao je da je o tome obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zorana Blagojevića u kojoj je izrazio bojazan da su svjedoci u sudskom procesu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu izloženi pritiscima, Tuševljak je rekao da oni koji imaju indicije da neko vrši pritisak na svjedoke to prijave najbližoj policijskoj upravi RS.

Sud BiH izrekao kaznu za 195 lica, odnosno 2.319 godina zatvora

- Srbi osuđeni na 1.728 godina

- Bošnjaci osuđeni na 333 godine

- Hrvati osuđeni na 258 godina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )