FOTO: null

Na području Bijeljine sve rijeke su u koritu, ali su vodostaji povišeni usljed padavina i gradska služba Civilne zaštite je u pripravnosti za odbranu od poplava.

Vodostaj rijeke Save u 7.00 časova na vodomjernoj stanici u Rači je 535 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara. 

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, rast vodostaja Save očekuje se u subotu i nedjelju, 7. i 8. marta, zbog porasta ostalih vodostaja rijeka u Republici Srpskoj, čiji se maksimum očekuje sutra i za dane vikenda, kada padavine prestaju. 

Obilnije količine padavina prognozirane su do subote, 7. marta, a stručnjaci upozoravaju da se danas i sutra može očekivati nagli porast vodostaja na vodotocima bujičnog karaktera. 

Iz gradske Civilne zaštite saopšteno je da je protok rijeke Drine u 7.00 časova na Hidroelektrani Zvornik 722 metra kubna u sekundi, na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine je 243 centimetra, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 450 centimetara. 

"S obzirom na najavljene obilnije padavine narednih dana preduzete su mjere pripravnosti, stanje će se dalje pratiti, vršiće se upozoravanje stanovništva i preduzimaće se mjere prema planu zaštite i spasavanja od poplava", navodi se u saopštenju Civilne zaštite Bijeljina. 

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Bijeljini je u protekla 24 časa palo 4,3 litra kiše po metru kvadratnom, a kiša bez prestanka pada i danas. 

Prema podacima dokumenta o procjeni ugroženosti grada od elementarne nepogode i druge nesreće dužina svih vodotoka u Bijeljini je 133 kilometra, a potencijalno je poplavom ugroženo oko 50.000 stanovnika koji žive uz vodotoke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )