FOTO: null

Poskupljenje struje u RS, koje će stupiti na snagu 1. jula ove godine, naišlo je na oštre kritike građana, predstavnika vlasti i opozicije u RS, te predstavnika poslovne zajednice.

Obični građani smatraju da je poskupljenje struje za domaćinstva od 9,4 odsto novi udar na njihove ionako siromašne kućne budžete, dok poslodavci ističu da je skuplja struja privredi neprihvatljiva i da će se na sve načine boriti da takva odluka ne stupi na snagu.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da očekuje da dobije odluku Regulatorne komisije za energetiku RS o poskupljenju električne energije, kako bi mogla da je komentariše, te ponovila raniji stav da nije saglasna s velikim poskupljenjima.

"Ja sam već ranije rekla da se ne slažem sa tolikim povećanjem. U nekim ranijim percepcijama koje smo imali kada je pokrenuto to pitanje, mi smo se zaista kretali u rasponu od tri-četiri odsto", rekla je ona.

Marko Pavić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, ponovo se u petak oštro usprotivio najavi poskupljenja struje u RS.

"Svjesni smo da je Regulatorna komisija za energetiku RS nezavisno tijelo u svom radu, ali ću se boriti na svim mogućim frontovima, u skladu s našim pravnim sistemom, da se ovakve odluke ili ponište ili da se više ne dešavaju", rekao je Pavić. On je ponovio da bi elektroenergetska preduzeća trebalo da se opredijele za bolju organizaciju i interne uštede, a ne da terete domaćinstva i privredu višim cijenama struje.

Petar Ðokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je očekivao da će nova cijena električne energije biti niža od one koju je svojom odlukom utvrdila Regulatorna komisija za energetiku RS.

"Smatram da poslije ovakve odluke regulatora treba donijeti poseban program subvencionisanja socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije u RS", rekao je Đokić.

Sa druge strane, Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je da je Unija donijela odluku da se za sljedeću sedmicu zakaže hitan sastanak Privredne komore RS i Vlade RS o povećanju cijena električne energije u RS.

"Smatramo da je povećanje cijena neprimjereno s obzirom na to i da je premijerka Cvijanović, na prvom razgovoru s poslodavcima o povećanju cijena struje, obećala da će se uraditi analiza opravdanosti eventualnog povećanja cijena električne energije u RS. Ali očigledno je da o tome nije razgovarano niti je analizirano", istakao je on.

Radovan Pazurević, direktor Tvornice obuće "Sanino" Derventa, istakao je da je neprihvatiljiva odluka o povećanju struje. On je naglasio da će se poslovna zajednici boriti da ne dođe do realizacije ove odluke.

Iz "Elektroprivrede RS" (ERS) u petak su kazali da će povećanje cijena električne energije olakšati poslovanje svih preduzeća iz sistema ERS, s obzirom na to da će na taj način biti obezbijeđena sredstva za pokriće najvećeg dijela troškova koji su se pojavili u periodu između dva tarifna postupka i na koje preduzeća ne mogu uticati.

Pojasnili su da industrijski kupci na naponskom nivou 110 kV, 35 kV i 10 kV spadaju u kategoriju kvalifikovanih kupaca koji se snabdijevaju od strane ERS u sistemu rezervnog snabdijevanja. Naveli su i da su se preduzeća iz sastava ERS tokom tarifnog postupka izjasnila da neće iskoristiti pravo na dodatno uvećanje cijene energije za rezervno snabdijevanje, iako u skladu s važećim propisima imaju pravo na uvećanje cijena do 20 odsto za rezervno snabdijevanje.

"Prosječno povećanje cijena električne energije za industrijske kupce u odnosu na odobrene u prethodnom tarifnom postupku 2010. godine za kategoriju 35 kV iznosi 1,3 odsto, za 10 kV 8,1 odsto, dok je za kategoriju 110 kV odobrena prosječna cijena na istom nivou", rekli su iz ERS.

Branislav Borenović, predsjednik Kluba poslanika PDP-a, i Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NS RS, juče su optužili vlast u RS i rukovodstvo ERS da je do poskupljenja došlo zbog njihove nesposobnosti i da cijenu te loše politike sada plaćaju građani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )