FOTO: InfoBijeljina

Nadležne službe u BiH imaće ubuduće na raspolaganju sve podatke o strancima koji su došli u kontakt sa ovdašnjim institucijama, i to zahvaljujući uspostavljenom Informacionom sistemu za migracije (ISM).

Rekao je to juče pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Samir Rizvo, poručivši da je ovo najvažniji rezultat dvogodišnjeg projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH”, koji je vrijedan dva miliona maraka.

Rizvo je predstavnicima Švajcarskog državnog sekretarijata za migracije, koji su podržali ovaj projekat, predstavio rezultate, navodeći da je najteži dio bio rekonstrukcija, proširenje i unapređenje ISM-a.

- Od sada imamo sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o svim strancima koji su došli u kontakt sa institucijama u BiH - rekao je Rizvo. On je pojasnio da će službe za sprovođenje zakona biti u mogućnosti da na efikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju podatke.

- Za dvije godine sa švajcarskim partnerima uspjeli smo da izradimo dizajn i tehničku specifikaciju za sistem video-nadzora svih međunarodnih graničnih prelaza u BiH. Uspjeli smo i da od Evropske komisije obezbijedimo sredstva da se taj projekat već počne sprovoditi - kazao je Rizvo.

Prema njegovim riječima, urađen je dizajn i tehnička specifikacija biometrijskog modula za informacioni sistem za migracije.

- Uspjeli smo da informatizujemo i digitalizujemo kompletno poslovanje u Službi za poslove sa strancima, što će osloboditi mnogo ljudskih resursa koji su do sada bili korišćeni da prikupljaju, statistički obrađuju i analiziraju te podatke - dodao je Rizvo.

Putem projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” u Graničnoj policiji uspostavljen je informacioni sistem koji će prikupljati i analizirati podatke, sektorske i dnevne dosijee.

- Uspostavljen je i sistem za onlajn registraciju stranaca, tako da službe u realnom vremenu raspolažu podacima ko je od stranaca prijavljen i u kojim hotelima boravi - dodao je Rizvo i pojasnio da je time olakšano i hotelijerima, koji nisu u obavezi da vode kartone o boravku stranaca.

Predstavnik Švajcarskog državnog sekretarijata za migracije Sven Gracin istakao je da je delegacija koju predvodi došla u BiH da bi saznali rezultate ovog projekta.

- Svjesni smo izazova koji postoje i nastavićemo da pružamo podršku partnerima u BiH kako bismo ih prevazišli - poručio  je Gracin.

Obuka

Kroz projekat “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” sprovedeno je deset obuka za korisnike projekta. U njima su učestvovali službenici Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i druge institucije koje se bave migrantima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )