FOTO: Shutterstock

Novo naučno ispitivanje otkriva kako bi svi koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa trebalo da urade dve stvari pre vakcinacije, koje bi navodno mogle da poboljšaju njenu efikasnost.

Ova studija, koja bi trebalo da bude objavljena u Perspectives on Psychological Science, ukazuje da dva danas veoma učestala stanja, stres i depresija, mogu da umanje imuni odgovor na vakcinu protiv korona virusa i dovedu do skraćene imunosti na virus. Sa druge strane, stručnjaci sa Univerziteta Ohajo, koji su sproveli studiju, otkrili su i da postoje dvije aktivnosti koje bi mogle da povećaju imuni odgovor, čak i kod osoba koje pate od depresije i horničnog stresa, a to su spavanje i vježbanje.

"Da, moguće je da radite neke jednostavne stvari i da tako poboljšate inicijalnu efikasnost vakcine", objašnjava Dženis Kikolt Glaser, jedna od autorki studije i direktorka Instituta za bihevioralna medicinska istraživanja na Univerzitetu Ohajo. 

Autori studije preporučuju da svako ko planira da se vakciniše, treba da se potrudi da obezbjedi sebi dovoljno kavlitetnog sna prije vakcinacije, kao i da se prepuste nekoj energičnoj fizičkoj aktivnosti 24 sata prije primanja vakcine.

"Dobar san je povezan sa generacijom uspješnog odgovora i na druge vakcine, uključujući i onu za grip, ali i za hepatitis A i B", tvrdi dr Spenser Krol, specijalista interne medicine. 

"Sa druge strane, nedovoljno sna može dovsti do oscilacija u imunom procesu koji je važan za proizvodnju antitela", objašnjava dalje Krol.

Fizička aktivnost u periodu koji prethodi vakcinaciji može da pomogne da vam imunitet bude jači nakon vakcine, tvrdi doktor.

"Vraćanje zdravom načinu života, koji podrazumjeva kardio vježbe, dobar izbor hrane i više sna, pomaže pacijentima da izgrade bolji imuni odgovor i kada je riječ o borbi organizma sa zarazom korona virusom, i kada je reč o imunom odgovoru na vakcinaciju", objašnjava Krol.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )