FOTO: null

U cilju suzbijanja sive ekonomije u RS svaki radnik će dobiti idenfikacionu karticu Poreske uprave RS, a svi inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove RS i komunalni policajci moći će kontrolisati da li privrednik plaća poreze i doprinose, ima

Ovo je suština izmjena i dopuna šest zakona koje je danas utvrdila Vlada RS i uputila u Narodnu skupštinu RS, a kako je pojasnio Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, cilj izmjena zakona je da se zaštite radnici i dobri poslodavci, a da se, ukoliko dođe do povećanja prihoda, dodatno rastereti privreda.

"Radnici mogu da počnu da rade u bilo kojem preduzeću tek nakon što budu prijavljeni u Poresku upravu i dobiju identifikacionu karticu. Očekujemo više javnih sredstava, ali nije cilj da ona završe u budžetu, već da se ide dalje u rasterećenje privrede, kojim će se motivisati da oni iz sive zone pređu u legalnu djelatnost", rekao je Tegeltija.

Predrag Tomić, direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove, pojasnio je da trenutno inspektori u RS imaju jasno definisana ovlašćenja koja podrazumijevaju da oni ne mogu "ući" u ovlaštenja drugih inspektora, ali da se izmjenama zakona ovo mijenja, kao i da to neće predstavljati veliki teret.

"Svih 248 inspektora koji rade dobiće zakonska ovlašćenja da mogu kontrolisati da li je posao legalan, da li se uplaćuju doprinosi i da li su prijavljeni radnici. Ta ovlašćenja će dobiti svi", rekao je Tomić, dodajući da će svi inspektori dobiti pravo da zatvore privredni objekat na najmanje 15 dana i da oduzmu ili konfiskuju robu ukoliko otkriju nedozvoljene aktivnosti.

Kada je u pitanju siva ekonomija, najveći problemi su rad na crno, neprijavljivanje prometa i neregistrovana djelatnost, a što se tiče sankcija izmjenama zakona definisano je da će svima onima koji imaju neprijavljene radnike i bez dozvola obavljaju posao biti zatvoreni objekti.

"Cilj svih ovih mjera je da se zaštite radnici, da dobiju svoja prava te da zaštitimo dobre poslodavce koji imaju registrovanu djelatnosti i prijavljene radnike od onih koji to nisu", rekao je Tegeltija.

Na danas održanoj sjednici Vlada RS utvrdila je izmjene i dopune Zakona o preduzetničkoj djelatnosti, Zakona o inspekcijama, Zakona o poreskom postupku, Zakona o sistemu javnih službi i Zakona o komunalnoj policiji.

Ove izmjene i dopune zakona proističu iz Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije, kojim se predviđaju i zajedničke aktivnosti svih inspekcija, Poreske uprave RS i MUP-a RS, a ima i prijedloga da se uspostavi koordinaciono tijelo koje bi se sastajalo najmanje jednom mjesečno.

"Prvi dio Akcionog plana podrazumijeva zakonodavni okvir, drugi koordinaciju i operativne djelatnosti, a treći usavršavanje inspektora", rekla je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, dodajući da će ubuduće poslodavac, ukoliko mu radnik sutra počinje raditi, već danas morati prijaviti radnika u Poresku upravu RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )