FOTO: null

BEOGRAD - Udruženje "Čast otadžbine" poručilo je da dostojanstvo članova Republičke komisije za referendum, koji su optuženi za nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, obavezuje 677.721 građanina Srpske da stane u

"Kvazikadijama poručujemo - svi smo mi Karan, Reljić, Zmijanac i Petković", saopšteno je iz Udruženja, povodom optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Srpskoj. 

Iz Udruženja naglašavaju da je referendum osnovna civilizacijska tekovina i da kao izraz slobodne volje naroda neće i ne može biti oduzet Srbima u BiH. 

"Član 3.3 Ustava BiH kaže da referendum predstavlja zaštitu prava članica BiH koje mogu zakazati izjašnjavanje ako smatraju da su njihova prava povrijeđena. To je garancija koja omogućava narodu da spriječi sprovođenje odluke centralnih organa u okviru zaštite vitalnih nacionalnih interesa, a to pravo pripada entitetima", podsjećaju iz Udruženja. 

U saopštenju se ističe da je predsjednik Komisije Siniša Karan u kratkim crtama objasnio šta je istinska vrijednost kada je riječ o ponosu jednog naroda, kao "nečemu što se ubija godinama, a ubiti se ne može". 

Tužilaštvo BiH tereti Karana, Reljića, Zmijanjca i Petkovića da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao "službena lica u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )