FOTO: null

Prema Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske, koji razmatra Narodna skupština Republike Srpske, u penziju će sa 40 godina staža, bez obzira na godine života, ubuduće samo policajci!

Interesantno je da su se posle dugo vremena poslodavci i sindikat složili oko jedne stvari - ovo je potpuno pogrešan predlog. I jedni i drugi traže da se isto pravo primenjuje na sve radnike!

Interesantno je da su poslodavci ovaj put reagovali čak i pre sindikata, uputivši Vladi Republike Srpske amandman na predložene izmene Zakona o PIO.

"Zahtev poslovne zajednice je da se propiše rešenje prema kojem se pravo na starosnu penziju ostvaruje kada radnik navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, kako bi se obezbedila jednaka i nediskriminatorna primena ovog zakona" kaže za "Novosti" portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On kaže da je značajno naglasiti da se osobi koja navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, neminovno smanjuje radna sposobnost, zbog čega bi ovaj uslov za ostvarivanje starosne penzije trebalo da bude sasvim dovoljan.

Na zahteve poslodavaca, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kratko odgovara da je problem što nema novca i da Vlada ne može prihvatiti amandman poslodavaca, jer se jedva iznašlo novca i za penzionisanje policajaca.

Govoreći o ukidanju starosne granice za odlazak u penziju policijskih službenika, Savanović je rekao da Republike Srpske mora podmladiti policiju zbog sve većih bezbednosnih izazova, posebno kada je reč o terorizmu.

"To je iznuđena situacija zbog stanja u kojem se nalazimo", rekao je Savanović.


PRAVILA DO 2025.

Prema važećem Zakonu o PIO Republike Srpske, radnik ima pravo na penziju kada napuni 60 godina i 40 godina penzijskog staža. U zakonu su ostavljene i prelazne odredbe koje važe do 2025. godine. Prema tim odredbama radnici koji u idućoj godini navrše 40 godina staža mogu u penziju sa 57 godina.

Ta granica bi bila povećavana svake naredne godine za četiri meseca, tako da bi 2025. za sve koji nemaju 65 godina uslov za penzionisanje bio 40 godina staža i 60 godina života. Za žene bi ta granica 2025. bila 58 godina starosti i 35 godina staža.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )