FOTO: null

Da im je stvarno stalo do građana koji ih finansiraju kroz poreze, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH mogli bi da uštede više od 1.200.000 maraka godišnje, koliko su trošili u prošlom sazivu za te namene, odricanjem od silnih naknada za posete

BAHATO - U PARLAMENTU BIH NE ODRIČU SE NAKNADA

Ipak, zasad nema volje da se srežu ta nerealna primanja, na osnovu kojih pojedini poslanici, pored plate, zarade više od 3.500 KM mesečno.

Da bi se odrekli ovog novca, "narodnim tribunima" ne treba nikakva posebna odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, kao što tvrde pojedini, već je dovoljno da svako od njih samostalno ili u ime kluba stranke dostavi Službi za računovodstvo dopis kojim se odriče naknada.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla nam je da ona, kao ni ostali članovi Kluba poslanika SDS-a, ne mogu da traže da im se ne isplaćuju naknade, jer su one već definisane u računovodstvu, te se poziva na zakon o smanjenju plata. Taj predlog još je na čekanju u Domu naroda, a prema Pandurevićevoj predstavlja jedino rešenje.


Ni na kraj pameti

- Već postoji zakon koji treba da usvoji Dom naroda, a do tada sva smanjenja primanja poslanika bila bi protivustavna. Sa druge strane, ne vidim način kako bih tražila ukidanje naknada. Jedino da ih preusmerim nekom trećem licu ili da ih ostavim državi. I ne znam ko je to upšte toliko iskorištavao pravo na naknade iz SDS-a u prošlom sazivu - rekla je Pandurevićeva.

Na našu konstataciju da je baš predsednik njene stranke Mladen Bosić samo na troškove smeštaja, odvojenog života i posete porodici uzimao 1.500 KM, a da pritom nije živeo u Sarajevu, ona je izjavila da je to opravdano, jer je, kako kaže, "g. Bosić često sastavljao čak sedam dana radeći u Parlamentu BiH".


Ni poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milici Marković nije ni na kraj pameti da se odrekne 2.200 maraka koliko je primala u toku prošlog saziva. Sudeći prema njenim rečima, i ona se vodi standardnom "logikom" u BiH: "Kad uzimaju drugi, zašto ne bih i ja".


Verbalno spremni

- U čiju korist da se odreknem? Države BiH? Dajte, molim vas. Zašto bih se ja, ili poslanici SNSD-a, odrekli ovih naknada, kada to ne rade ni ministri ni drugi poslanici - navela je Markovićeva.

I nju smo pitali da li je apsurdno to što i ona uzima naknade za troškove smeštaja, odvojenog života i posete porodici, a u Sarajevo dolazi samo na zasedanja.

- Ne mogu mnogo da razgovaram, shvatite me, u romingu sam, a ne uzimam naknadu za troškove mobilnog telefona - odgovorila nam je Markovićeva.

Dok poslanici iz RS otvoreno ignorišu pokušaje uvođenja "asketizma" u Parlament BiH, njihove federalne kolege, iako podjednako konzumiraju prihode ove vrste, verbalno izražavaju spremnost na "odricanje". Poslanik DF-a Damir Bećirović kaže da ova stranka planira da sa koalicionim partnerima ukine naknade za sve komisije.

- Ja ću primati samo 150 KM za troškove mobilnog telefona i 200 KM reprezentacije za klub - rekao je Bećirović.

I poslanik SDA Sadik Ahmetović naveo je da je ova stranka već donela dokument o uštedama

- Nadam se da će poslanici SDA ispoštovati ovu odluku organa stranke - zaključio je Ahmetović.


Mujkić: Preko leđa građana!

Politički analitičar Asim Mujkić naglašava da ovakvo stanje samo potvrđuje pohlepu političara i njihovu ljubav prema moći i novcu, koja je tolika da je se u skorije vreme neće lako odreći.

- Nedostatak želje među poslanicima da se odreknu naknada smatram skandaloznim, posebno jer živimo u vremenu kad političari iz EU počinju štednju od sebe, dok političke elite kod nas tu štednju planiraju da sprovedu samo preko leđa građana, a po mogućnosti da oni još i zarade - rekao je Mujkić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )