FOTO: Facebook/Srpski centar / Serbisches Zentrum

Svetosavski bal biće održan 10. februara u bečkoj palati Holburg, gdje se očekuje 1.500 gostiju iz zemlje i svijeta, a ovo tradicionalno okupljanje srpske dijaspore imaće humanitarni aspekt jer će biti sproveden projekat podrške djeci kojoj je potrebna pomoć.

Iz Udruženja “Srpski centar” saopšteno je da će prvi put biti ostvarena saradnja sa Fondacijom Novaka Đokovića.
 
Bal će ove godine prvi put biti održan u svečanoj sali Hofburga u centru Beča, nakon niza godina u tradicionalnom Parkhotelu Šenbrun, ističu iz Udruženja “Srpski centar” i napominju da će se time ovaj skup prvi put naći na prominentnoj listi balova, koji se održavaju u ovim istorijskim balskim zdanjima u austrijskoj prijestonici.
 
Predsjednik “Srpskog centra” Milan Vidović, koji je i predsjednik Organzacionog odbora, rekao je da je želja da Hofburg i ostane lokacija na kojoj će se Svetosavski bal održavati, budući da je riječ najprestižnijem mjestu.
 
Gosti će prvi put ove godine imati priliku da zaplešu uz zvuke “Srpskog kadrila” koji je komponovao Johan Štraus mlađi, po nalogu Miloša Obrenovića.
 
– “Srpski kadril” je oduvek sastavni deo našeg bala, a sada će biti i najnoviji `Kadril publike` bečke balske scene. To će biti i apsolutni vrhunac balske večeri, kako za našu stalnu publiku, tako i za goste koji će prvi put biti na balu”, rekao je Vidović, najavljujući novi vrhunac programa – navodi se u saopštenju.



Odmah nakon “Srpskog kadrila” u ponoć će u svečanoj sali uslijediti i još jedna vrhunska programska tačka 24. Svetosavskog bala, budući da će gosti moći da uživaju u tački “Ko to tamo peva” u izvođenju glumaca beogradskog Narodnog pozorišta.
 
Baletska tačka Narodnog pozorišta iz Beograda biće i dio impozantne ceremonije otvaranja.
 
Milorad Samardžija, umjetnički rukovodilac 24. Svetosavskog bala, rekao je da će, osim baleta, gosti imati priliku da vide i program nekoliko plesačkih grupa iz Šapca i Beograda, uz pratnju hora, više solista i prvoklasnog orkestra “Stanislav Binički”.
 
U nekoliko svečanih sala Hofburga nastupiće i Bojana Stamenov, bendovi “Rogati”, Boris Režak i popularni bend “Makao”, a program će voditi prvaci opere Narodnog pozorišta Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić.
 
Svetosavski bal u Beču ima tradiciju koja datira od sredine 19. vijeka, a koju je 1998. godine obnovilo Udruženje “Srpski centar”.
 
Ova prestižna manifestacija koja istovremeno dio čuvene bečke balske sezone i Svetosavskih svečanosti, okuplja ugledne goste iz sveta privrede, politike, kulture i sporta.
 
Palata Hofburg je od 13. vijeka do 1918. godine bila rezidencija carske dinastije Habzburga. U ovom kompleksu danas su smještene najviše austrijske državne institucije, poput predsjedničke kancelarije i Narodne biblioteke.
 
Neki od najpoznatijih bečkih balova se održavaju u traktu svečane sale ovog zdanja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )