FOTO: InfoBijeljina

Nastavnik muzičke kulture u ugljevičkoj Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” i vođa istoimenog orkestra harmonika, Slavko Nikolić, dobio je Svetosavsku nagradu u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za školsku 2020/2021. godinu.

Ovo priznanje za njega, kaže, predstavlja krunu dosadašnjih postignutih rezultata.
 
„Nema malih i velikih nagrada. Svaka je dragocjena. A ova mi je posebno draga jer nosi ime našeg velikog prosvjetitelja, našeg duhovnog vođe Svetog Save. Nagrada, koja  je dokaz da ono što mi radimo, radimo na pravi način – afirimišemo RS, predstavljamo našu tradicionalnu muziku, ali i muziku zemalja bivše Jugoslavije pa i regiona. Srbi su kroz vijekove opstajali njegujući običaje, tradiciju, kulturu, jezik, pa i pjesmu i igru. I to je naša misija“, kaže nastavnik Nikolić za portal InfoBijeljina.

 
Orkestar harmonika Osnovne škole „Aleksa Šantić“ koji čini tridesetak  osnovaca, u Ugljeviku je osnovan prije 23 godine. Višestruki je pobjednik brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja. 
 
U protekle dvije decenije imali su koncerte širom Evrope, Sjedininjenih američkih država, Kanadi a kao posebno značajne ističu nastupe u Rusiji na Zimskoj olimpijadi u Sočiju i Zlatnoj Dvorani u Omanu. 

Već su pozvani u Kinu i Japan pa s velikim entuzijazmom očekuju  buduće koncerte. 
 
„Na nastupima uglavnom dobijamo ovacije a znamo da se na „bis“ vraćamo vuše puta. To mi je najveća nagrada za trud i napore koje ulažem. Mi smo mala sredina, i uprkos podršci koju imamo, nije lako organizovati rad, obezbjediti djeci uslove. To traži mnogo odricanja, ali kad zasviramo, to se sve zaboravi“, kaže Slavko. 



Nada se da će se pandemija korona virusa završiti i da će ponovo imati priliku da putuju i nastupaju u  koncertnim dvoranama. 

Ovaj skromni nastavnik muzičke kulture, decenijama prenosi djeci ljubav prema harmonici. Izveo je generacije a mnogi od učenika završili su i prestižne akademije, te im je muzika životno opredjeljenje. Njihovim stopama idu i današnji mladi, talentovani, ugljevički osnovci.
 
Učenik devetog razreda OŠ „Aleksa Šantić“ u Ugljeviku, Slavko Lazić u ovom orekstru svira sedam godina. Proputovao je sa nastavnikom Slavkom i drugarima cijelu Evropu. Posebno pamti boravak u Švedskoj. 
 
„Uprkos talentu i ljubavi prema harmonici, ne bismo uspjeli bez nastavnika Slavka. On nas motiviše, daje nam snagu da izdržimo i kada je teško. A nije uvijek lako, moramo stići školske obaveze i vježbati harmoniku po dva, tri sata dnevno. Pomaže nam da lakše savladamo gradivo, ali tu je i da nas sasluša i da savjet . Naš orkestar je kao jedna velika porodica“, kaže dječak za InfoBijeljina.
 
Svetosavske nagrade za 2020/2021 godinu osim u Ugljevik, stigle su  i u Bijeljinu. 
 
U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja  uručena je Nadi Božić iz bijeljinskog vrtića „Čika Jova Zmaj, u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja nagrađena  je i profesorka razredne nastave u OŠ „Meša Selimović“ u Janji Stanka Tomić. 
 
U kategoriji srednjeg obrazovanja i vaspitanja ova prestižna nagrada pripala je profesorici fizike u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ Stani Petrović i diplomiranoj pijanistkinji u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“ Aleksandri Radosavljević. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )