FOTO: null

Tradicionalna Svetosavska akademija, na kojoj su učesnici akademije, podsjetili na lik, rad i djelo velikog srpskog prosvjetitelja – Svetog Save, održana je večeras u ugljevičkom Centru za kulturu.

U organizaciji Svetosavske omladinske zajednice i Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik upriličena je svečana Svetosavska akademija povodom praznika posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi.

Učešće u Svetosavskoj akademiji ove godine su uzeli KUD “Rudar”, Hor i dramska sekcija ugljevičke srednje škole, Orkestar “Harmonika” Osnovne škole” Aleksa Šantić” iz Ugljevika.

“Cilj ove manifestacije je da se pored duhovne dimenzije Svetog Save koja je neosporna, budući da je utemeljivač srpske pravoslavne crkve i njen prvi arhiepiskop, ukaže i na njegov pedagoški rad. Sveti Savo je začetnik srpske pedagogije i kulture uopšte”, kaže Predrag Vujević direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” Ugljevik.

Predsjednik SO Ugljevik, Đoko Simić je ovom prilikom rekao da, na ovoj Svetosavskoj akademiji povodom velike školske slave Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, treba bar na trenutak da se podsjetimo da se Sveti Sava nije bavio samo duhovnom tematikom, već i kulturnom i državnom obnovom naše zajednice. “Sveti Sava svojim prosvjetiteljskim radom usadio je temelje civilizacije i ljudske vrijednosti koje traju u moralni kod srpskog naroda,” rekao je Simić.

Kao i svake godine, bila je ovo prava radost za publiku koja je, u prepunoj sali Centra za kulturu u Ugljeviku, stalnim aplauzima nagrađivala izvođače. Na Svetosavskoj akademiji bili su prisutni predstavnici  Opštine Ugljevik, predstavnici vjerske zajednice, kulturnog i javnog života, kao i brojni gosti.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )