FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom večeras je na svetosavskoj akademiji u Ugljeviku poručio omladini da bude ispunjena pravoslavnom vjerom, hrišćanskim vrlinama, visokim idealima dobrote i ljubavi, jer je to najbolji odgovor na

"To je najbolji odgovor na sve savremene društvene devijacije, čije žrtve su prije svega mladi, devijacije koje ovaj svijet i naše društvo sve više vode u ambis", rekao je vladika Hrizostom tokom svečane akademije koja je održana u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice /SOZ/. 

Episkop Hrizostom je, čestitajući predstojeći praznik posvećen Svetom Savi, izrazio radost, jer je veliki broj ljudi na večerašnju "duhovnu gozbu" pozvala i okupila Svetosavska omladinska zajednica Ugljevik. 

"Svetosasvka omladino, hvala vam na dobrom svjedočenju svetosavlja koje je i stil i način razmišljanja i stil življenja, čiji su pravci i opredjeljenja bogoljublje i rodoljublje. Sa ovim biblijskim i božanskim vrlinama živio je i radio Sveti Sava, a za svoj srpski rod dao je i sebe samoga", rekao je vladika Hrizostom u prepunoj sali Centra za kulturu "Filip Višnjić". 

U čast Svetog Save, Hor i dramska sekcija SŠC "Mihailo Petrović-Alas", Etno grupa KUD-a "Rudar" Ugljevik, harmonikaši Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", te Crkveni hor "Teodul" iz Gornjeg Zabrđa, izveli su bogat kulturno-umjetnički program. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da sve aktivnosti Svetosavske omladinske zajednice ova opština podržava i da će ova praksa biti nastavljena i u budućnosti. 

"Svetitelj Sava je, prije svega, bio graditelj i stvaralac. Gradio je škole, crkve, manastire, srpsku državu, gradio je dušu srpskog naroda i zato je naša obaveza da i mi imamo taj duh stvaralaštva, da svi činimo život ljepšim i boljim na cjelokupnom prostoru Republike Srpske", rekao je Perić. 

Paroh gornjozabrđski, jerej Srđan Vasiljević, večeras je besjedio o liku i djelu Svetog Save - utemeljivača srpske Crkve i države, prvog arhiepiskopu i prosvetitelja. 

"Sveti Sava je ostao duboko urezan u pamćenju naroda srpskog, ali i mnogo šire - bio je čovjek vjere u koju je pretvorio sav svoj život. On je bio, iznad svega, čovjek Božji, čovjek Hristov", rekao je jerej Vasiljević. 

Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Ugljevik Marko Tomić istakao je da je velika čast i zadovoljstvo što je večeras svečanoj akademiji u Ugljeviku prisustvovao episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. 

"Episkop Hrizostom nam je, svojim prisustvom, dao veliku podršku i podstrek za naš dalji rad. Organizacijom ove akademije i našim sveukupnim radom trudimo se da ostanemo i opstanemo na putu Svetog Save, te da očuvamo svetosavski duh u našem narodu", rekao je Tomić novinarima. 

On je dodao da se ove godine SOZ Ugljevik, u organizaciji programa, oslonio na domaće učesnike, što se pokazalo kao dobar izbor, jer je sala Centra za kulturu "Filip Višnjić" bila mala da primi sve posjetioce. 

Nakon kulturno-umjetničkog programa, lomljenjem slavskog kolača obilježena je i krsna slava SOZ-a Ugljevik - Sveti Sava. 

Sve škole u podmajevičkom kraju će sutra i prekosutra prigodnim programom obilježiti školsku slavu – Svetog Savu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )