FOTO: null

U pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj danas, na Veliku subotu, biće organizovan svečani doček Blagodatnog ognja ili plamena sa groba Isusa Hrista, koji će ove godine prvi put iz Jerusalima biti prenesen u Republiku Srpsku.

Oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Plamen se pali sam od sebe, odnosno ne pali ga patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Sveti oganj koji se na Veliki petak pojavljuje nad Hristovom grobnicom stići će iz Tel Aviva na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, odakle će svečano biti prenesen do Hrama Svetog Save na Vračaru i hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci biće organizovan doček Blagodatnog ognja, koji će biti donesen u organizaciji Eparhije banjalučke i Republičkog sekretarijata za vjere.

Svečani doček biće organizovan u 23.30 časova, a Blagodatni plamen će po dolasku biti predat Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu, uoči vaskršnje Svete arhijerejske liturgije koja počinje u ponoć, najavljeno je iz Republičkog sekretarijata za vjere.

Na Sokocu će ispred crkve Svetog proroka Ilije biti organizovan svečani doček Blagodatnog ognja u 23.30 časova. Potom će u crkvi Svetog proroka Ilije u ponoć biti služena vaskršnja sveta liturgija.

Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je Srni da će Blagodatni oganj biti dočekan u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu sutra, u 8.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan i u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži sutra u 6.00 časova, a u hramu Svetog Save u Foči u 5.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije.

U Višegradu će Blagodatni oganj biti dočekan u hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu 12. aprila u ponoć, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije, i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u 5.00 časova.

Blagodatni oganj biće dočekan i u Bijeljini u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, u Saborni hram u Trebinje stiže na Vaskrs, prije prazničnog jutrenja koje počinje u 5.00 časova.

Svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama Svetog Save u Beogradu biće organizovan uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gdje će biti predat Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podijeliti građanima.

Osim Blagodatnog ognja, iz Jerusalima stižu i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Ove godine jedan časni krst namijenjen je za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće joj predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namijenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i biće joj predat 9. avgusta.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )