FOTO: null

Ovih dana pola vijeka službovanja obilježava i bijeljinski sveštenik Cviko Mojić. Jedan od omiljenih sveštenika u gradu, skroman i nenametljiv, pedeset godina služi Bogu i ljudima, a evo i kako je počeo njegov sveštenički put.

Kada je prije nekoliko decenija iz rodnog Puškovca krenuo na bogosloviju u Prizren, imao je zacrtan cilj, da bude u službi Boga i da služi njemu i narodu. Protojerej stavrofor Cviko Mojić, prije tačno 50 godina rukopoložen je u čin sveštenika.

"Imao sam samo sedam dana prakse.Nakon toga sam dobio parohiju u Poezini kod Doboja gdje sam ostao četiri godine", kaže otac Cviko.

Nakon Poezine 1971.godine dolazi u Veliku Obarsku gdje ostaje 8 godina, nakon čega dobija službu u Bijeljini u kojoj je bio 28 godina i pet mjeseci. 

Uzor mu je kaže bio patrijarh Pavle i trudio se da u godinama koje je službovao prati njegove smjernice.Dokaz da je u tome uspio je i uvijek lijepa riječ koju je imao za svoje parohijane, kao i njihova ljubav prema njemu.

Iako su decenije aktivne službe za njim, i mnogi teški periodi posebno državno uređenje koje nije sa blagonaklonošću gledalo na vjeru i vjernike, kaže da kada bi imao priliku da krene ispočetka krenuo bi istim putem.

Kako kaže otac Cviko na njegovu radost crkve su sve punije i sve je više vjernika, i to posebno mlađih generacija, čemu je doprinjelo i uvođenje vjeronauke u škole.

Svešteno lice nikada ne ide u penziju nego svoju parohiju predaje drugome. Tako je i otac Cviko svoju parohiju predao drugima. Bladodarnošču nekadašnjeg episkopa Hrizostoma, koji ga je zamolio da bogosluži u manastiru Časnog krsta u Suvom Polju gdje danas služi nedjeljom i praznicima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )