FOTO: Tanjug

Carinici su 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrijednih pravoslavnih ikona.

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Njemačkoj putovala dvojica muškaraca, saopštila je Uprava carina.
 
Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag.
 
Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona uvijenih u bijelo platno.
 
Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, istorijske i umjetničke vrijednosti, nastale najvjerovatnije krajem 18. i početkom 19. vijeka.
 
Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi.
 
Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrijednost i porijeklo zapljenjenih ikona.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )