FOTO: null

Na području Bijeljine obuhvat vakcinacijom je gotovo stoodstotan protiv tuberkuloze i hepatitisa B, ali je nezadovoljavajući obuhvat polio vakcinom protiv dječije paralize, rekao je Srni epidemiolog Doma zdravlja u Bijeljini Mladen Grujičić.

"Iako Evropa nema poliomijelitisa ili dječije paralize, ni na našem području je na sreću dugo nije bilo kao ni difterije, bolest još postoji u svijetu i treba biti veoma oprezan, jer imamo primjer zemalja gdje je vakcinacija prestala pa se bolest ponovo javila", istakao je Grujičić. 

On kaže da je primarna vakcinacija djece do navršene dvije godine prilično dobra, ali da obuhvat imunizacijom pada kod revakcina, u šestoj ili sedmoj godini djeteta. 

Grujičić podsjeća da obuhvat vakcinacije treba da bude 95 procenata da bi se stvorio takozvani kolektivni imunitet, a kod osjetljive populacije bez kolektivnog imuniteta javljaju se epidemije. 

Prema riječima epidemiologa, posljednjih godina u Bijeljini su se javljale epidemije zaušaka i rubeole, što se može spriječiti vakcinacijom, a jedini veći obuhvat revakcinama zabilježen je zbog epidemije malih boginja 2014. i 2015. godine. 

Grujičić kaže da se u gradu godišnje vakciniše do hiljadu djece. 

"Problem u svijetu i kod nas je da roditelji zbog uspjeha imunizacije koji je postignut decenijama unazad nemaju straha od pojave bolesti i sve manje vakcinišu djecu, iako je na našem području iskorijenjena samo jedna bolest, velike boginje", upozorava on. 

U Republici Srpskoj u vakcinacionom kalendaru za djecu i omladinu nalazi se 10 obaveznih vakcina koje se primaju do navršenih 19 godina. 

Grujičić kaže da je trend u svijetu uvođenje novih vakcina i što je zemlja bogatija, ona ima više vakcina. 

Kao primjer navodi Srbiju koja polako uvodi i pneumokok vakcinu, a izborno i vakcinu protiv humanog papiloma virusa. 

Bolje stanje i u Srpskoj Grujičić očekuje već od maja, kada se najavljuje primjena objedinjene petokomponentne vakcine protiv difterije, velikog kašlja, tetanusa, dječije paralize i hemofilis influence. 

"Mi ne vakcinišemo zato što je vakcinacija obavezna, suština je da djeca treba da se vakcinišu zato što je samo jedna bolest na ovom području iskorijenjena i uvijek postoji mogućnost vraćanja bolesti u svijetu koji je otvoren i sa vrlo brzom komunikacijom među ljudima", zaključio je u izjavi Srni epidemiolog Doma zdravlja u Bijeljini Mladen Grujičić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )