FOTO: null

Međunarodni muzički festival ,,Dani harmonike,, otvoren je večeras u Ugljeviku, a tokom trajanja okupiće više od 500 učesnika iz 10 evropskih zemalja.

Sedmi festival harmonike, koji će trajati do nedjelje, održava se u Ugljeviku, Bijeljini i Bogatiću, susjednoj opštini u Srbiji. 

Festival su organizovali Muzička škola "Kornelije Stanković" i Udruženje umjetnika "Artist", a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik. 

Direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić rekao je da će ove godine publika moći da čuje koncert Jurija Šiškina, najpriznatije i najveće ime harmonike u svijetu. 

Perić je zahvalio umjetnicima koji su dolazili prethodnih godina, jer je, kako je istakao, zahvaljujući njima podignut rejting festivala. 

"Ove godine imamo takmičare iz 10 zemalja, takmičenja uzrasnih kategorija od pet godina do kategorije studenata, imamo takmičenje solista i kamernih sastava i orkestara, više od 500 takmičara, međunarodni žiri", rekao je Perić. 

On je najavio da će se tokom festivalskih dana publici predstaviti eminentna muzička imena Ukrajinci Vladimir Murza, Aleksandar Skljarov i Jurij Šiškin. 

Perić je podsjetio da su učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" osvajali najprestižnije nagrade u regionu, poznatim evropskim takmičenjima u Beču, Pragu, Minhenu i drugim evropskim gradovima. 

Festival je svečano otvorio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je istakao da je Ugljevik mjesto gdje se slušaju nastupi najboljih svjetskih umjetnika. 

Prema njegovim riječima, Ugljevik je dobio svoj pravi festival, a festival dobio svoje pravo mjesto u Ugljeviku. "Sedmi put okupila nas je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija", napomenuo je Perić. 

Profesor iz Ukrajine Vladimir Murza kaže da je prisutan od početka festivala i da primjećuje izuzetan razvoj u svakom smislu. 

"Od početka pratim dinamiku razvoja festivala, koji je izuzetan u izvođačkom smislu, kvalitet se povećava i kod takmičara i po broju takmičara", rekao je Murza. 

On je dodao da je festival veoma raznovrstan i da, osim koncerata, ima i master klas predavanja, gdje mladi talenti mogu da se usavršavaju, te napomenuo da se svake godine izdvoji nekoliko najtalentovanijih učenika. 

Jurij Šiškin, najpriznatiji umjetnik harmonike današnjice iz Rostova /Rusija/, prvi put je na Festivalu i predstaviće se solističkim koncertom. 

"Prvi put sam ovdje i vidim veoma dobru i pozitivnu atmosferu za muziku harmonike", rekao je Šiškin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )