FOTO: null

U Bijeljini na posao čeka 161 profesor razredne nastave. Bez obzira na to, što je iz godine u godinu na evidenciji filijale Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini sve više nezaposlenih učitelja, interesovanja za ovaj studijski smjer i dalje ima.

Svake godine se na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini na ovom odsjeku upiše, u prosjeku, oko 90 studenata. Sa druge strane, u školama je sve manje učenika. 

Jelena Kovačević /27/ završila je Pedagoški fakultet u Bijeljini prije tri godine. Redovno se prijavljuje na svaki konkurs. Iako je odbijena tridesetak puta, ne odustaje od namjere da se bavi baš ovim pozivom.

– "Ne želim da radim ništa drugo nego da predajem i učim djecu. Od kada znam za sebe, to mi je jedina želja, ali i izazov, jer smatram da nema ništa ljepše nego prenijeti djeci svoje znanje", kaže ova mlada učiteljica. 

Koliko je teško doći do posla sa diplomom profesora razredne nastave potvrđuje i podatak da se na konkurse u osnovnim školama, koji nisu uslovljeni radnim iskustvom, javi i po pedeset lica .

- "Posredstvom bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje u ovoj godini u Bijeljini je zaposleno 37 profesora razredne nastave, a petostruko više ih čeka na posao. Uglavnom se traže kao zamena na određeno vreme", kaže rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Bijeljina Slavica Lukić. 

Na Pedagoškom fakultetu, međutim, broj studenata se ne smanjuje. Svake godine upisuje se približno isti broj budućih profesora razredne nastave. Ove godine ih je 84-oro, od odobrenih 110. Veće je interesovanje na odsjeku predškolskog obrazovanja. 

Ohrabruje podatak da je Bijeljina drugi grad u Srpskoj po broju upisanih prvačića, a očekuje se da će ih u narednoj godini biti još više.  

Korektivnim mjerama Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Srpske kontinuirano djeluju u cilju smanjenja broja nezaposlenih lica određenih zvanja, usaglašavanjem upisne politike sa potrebama tržišta rada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )