FOTO: null

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” u Bijeljini organizovala je četrnaesti stručni seminar za bibliotekare i knjižničare matičnog područja o temi “Bibliotekar između knjige i korisnika” s ciljem kontinuirane edukacije bibliotečkih radnika.

Bibliotekari su istakli da su fondovi za nabavku knjiga sve siromašniji jer se izdvaja veoma malo novca u tu svrhu. 

Direktor biblioteke "Filip Višnjić" Jovan Cvjetković rekao je da bi za nabavku knjiga u 2017. godini trebalo izdvojiti oko 30.000 maraka kako bi zadovoljili osnovne potrebe članova, a budžetom za narednu godinu predviđeno je svega 3.000 KM što ni u kom slučaju nije dovoljno. 

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" ovu godinu završava sa rekordnih 8.000 članova i sa više od 140.000 posjetilaca ovoj ustanovi. 

Direktor Narodne biblioteke Doboj Slavica Gostimirović, koja je održala predavanje o temi "Etika bibliotekara" navela je da bibliotekari moraju permanentno da se obrazuju da bi bili spremni da udovolje zahtjevima čitalaca. 

"Naša profesija mora da prati korak s vremenom", ocijenila je Gostimirovićeva. 

Valentina Živić, bibliotekar u bijeljinskoj biblioteci, u svom predavanju pod naslovom "Od Winisisa do Cobissa" naglasila je prednosti bibliotečko-informacionog sistema Cobiss koji predstavlja povezivanje biblioteka u bibliotečko-informacioni sistem sa uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica, a takođe i s brojnim drugim funkcijama tztakozvane virtuelne biblioteke. 

Bogdan Simić, lutkar, koji je održao predavanje o temi "Lutka među knjigama" naglasio je da se djeci može vrlo uspješno razvijati ljubav prema knjizi i čitanju putem lutaka, što dokazuje i lutkarski festival koji je Narodna biblioteka "Filip Višnjić" pokrenula ove jeseni u saradnji sa četiri osnovne škole na području grada Bijeljine, a koje su vezane za dramatizaciju četiri knjige. 

"Festival je izazvao ogromno interesovanje učenika koji su tekstove iz zadatih knjiga naučili napamet", naglasio je Simić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )