FOTO: novosti.rs

Knjiga "Digitalna higijena" ruskih autora Igora Ašmanova i Natalije Kasperska, koja je posvećena opasnostima digitalnog svijeta, destruktivnim grupama, toksičnim sadržajima, maltretiranju, digitalnoj zavisnosti i drugim faktorima koji uništavaju psihu čovjeka, biće poklonjena svim osnovnim školama u Srpskoj od strane predsednika RS Milorada Dodika.

Ovo je poručeno nakon promocije knjige u Banjaluci i sastanka autora knjige i predsednika RS.
 
Knjiga je izazvala pažnju javnosti u Ruskoj Federaciji i Srpskoj, a prema riječima Ašmanova namijenjena je nastavnicima, roditeljima i starijim tinejdžerima.

- Najveći problem galopirajuće digitalizacije je nadgledanje tog procesa i njegov destruktivan uticaj na psihu čovjeka. Pametni telefon u dugom roku dovodi do stvaranja "blic svijesti", iluzije znanja, nemogućnosti koncentracije, otklona mladih od porodice i društva. Postoji iluzija da djeca vladaju digitalnim tehnologijama. U suštini, ovladala su tek brzinom korišćenja tehnologija - navodi autor.
 
Dekan Fakulteta bezbijednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić istakao je da je neophodno da ova knjiga postane dio obavezne školske, ali i kućne literature, jer govori o tome kako razgovarati i pristupiti adolescentima koji pretjerano koriste svoje pametne telefone.

- Možemo napraviti poređenje sa električnom energijom koja je dobrobit čovječanstva, ali djecu učimo da se ne izlažu opasnosti jer može da ubije. Tako je i sa internetom. Roditelji ne uče djecu o opasnostima. Ova knjiga pomaže roditeljima, profesorima, učiteljima i vaspitačima o nizu opasnosti koje donose destruktivni pokreti koji su prisutni na internetu a koji mogu da dovedu do školskih pucnjava, samoubistva i niz drugih opasnosti - istakao je Ćeranić.
 
Sve ono što je u Rusiji bilo uspješno primijenjeno, resorna ministarstva u RS će to pokušati implementirati u ovdašnjim školama.

Vještačka inteligencija i kodeks RF

Igor Ašmanov je ruski stručnjak koji se od 1989. bavi vještačkom inteligencijom i internet tehnologijama. Autor je ruskog koncepta "humane digitalizacije", osnivač kompanije koja se bavi monitoringom interneta na ruskom jeziku (rusnet - 300 miliona korisnika) i jedan od tvoraca Digitalnog kodeksa Ruske Federacije (skup Zakona koji regulišu zaštitu prava čovjeka u digitalnoj sferi).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )