FOTO: null

Centralna izborna komisija BiH zaključila je danas centralni birački spisak za lokalne izbore 2. oktobra, ali članovi CIK-a nisu raspravljali o zahtjevu Republičke izborne komisije da im se, za potrebe referenduma, dostavi Centralni birački spisak.

O tom zahtjevu CIK će se izjašnjavati naredne sedmice, a tek nakon izbora razmatraće činjenicu da u BiH ima skoro isto birača koliko i popisanih stanovnika.

Samo dva, od sedam članova CIK-a, imaju jasan stav o zahtjevu Republike Srpske da se za potrebe organizovanja referenduma dostavi centralni birački spisak. Suad Arnautović smatra da ne treba, ali to ne želi da kaže u kameru, dok Branko Petrić tvrdi da je dostavljanje tog spiska jasno regulisano Izbornim zakonom BiH.

"Član 3, stav 2 Izbornog zakona BiH definiše za šta se centralni birački spisak upotrebljava, između ostalog i za provođenje referenduma", tvrdi Petrić.

Petrić ističe da će raditi prema zakonu, a izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će članovi CIK-a, ukoliko dostave Republici Srpskoj centralni birački spisak, počiniti krivično djelo smatra direktnom prijetnjom i udarom na nezavisnost CIK-a.

Centralni birački spisak i birački listići za lokalne izbore najkasnije do 12. septembra moraju biti dostavljeni svim lokanim izbornim komisijama, a predsjednik CIK-a Ahmet Šantić upozorava da se pripazi za šta će ti spiskovi biti upotrijebljeni.

"Pozivam sve članove opštinskih i gradskih izbornih komisija da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje su suprotne njihovim nadležnostima utvrđenih Izbornim zakonom. Prioritet im je integritet izbornog procesa i čuvanje izbornog materijala. Prema našem ranije utvrđenom planu aktivnosti, 25. septembra vrši se kontrola glasačkog materijala, odnosno biračkih spiskova i glasačkih listića", poručuje Šantić.

Republika Srpska bi referendum mogla organizovati i na osnovu spiska popisanih stanovnika, jer, prema tom popisu, u BiH živi nešto više od tri i po miliona osoba, a pravo glasa ima skoro 3 miliona i 300 hiljada.

"U roku dvije godine, od raspisivanja prošlih opštih do raspisivanja ovogodišnjih lokalnih izbora, pojavilo se 70 hiljada novih birača na spisku, a samo od dana raspisivanja lokalnih izbora do danas birački spisak se povećao za 17 hiljada", kaže član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić i konstatuje da se broj birača strelovito približava broju stanovnika u BiH.

"Znamo da su kao stanovnici BiH popisani svi koji su ikada kročili ovom zemljom, a i mnogi koji nikada nisu ni kročili u BiH. Moramo vidjeti šta je sa tim ciframa. Treba uspostaviti integritet biračkog spiska, jer je on osnov za legitimnost izbora", dodaje Petrić.

Zašto je u BiH sve manje stanovnika, a sve više birača u CIK-u ne znaju, ali ističu da će se time pozabaviti najvjerovatnije nakon izbora, te da će tražiti podatke od svih institucija koje su nadležne za izdavanje ličnih dokumenata i registraciju rođenih i umrlih građana u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )