FOTO: null

Preduzetnici su u Bijeljini prošle godine prijavili 293 nove radnje, a broj odjavljenih djelatnosti je u ovom periodu 222 i manji je za 70 u odnosu na godinu ranije, navodi se u izvještaju gradskog Odjeljenja za privredu.

Privremeni prestanak rada prijavilo je 130 preduzetnika, što je 45 manje nego prethodne godine. 

Kao razloge za odjavu rada preduzetnici su navodili nerentabilnost poslovanja zbog nedostatka posla i visokih obaveza, visoke cijene energenata, skupe kredite, slabljenje kupovne moći stanovništva i nelojalnu konkurenciju velikih preduzeća i trgovačkih lanaca. 

Nastavak rada nakon privremene odjave tokom 2014. godine prijavilo je 78 preduzetnika u Bijeljini. 

Među novootvorenim radnjama u gradu i dalje prednjače trgovine za čiji je rad izdato 97 odobrenja, ali registrovano je i 89 zanatskih radnji što je za 10 više nego godinu ranije. 

Po brojnosti slijede ugostiteljske radnje za čiji je rad prošle godine izdato 76 odobrenja, otvorene su 24 agencije za pružanje intelektualnih usluga i registrovano sedam novih privrednika u oblasti saobraćaja. 

Prema podacima Odjeljenja za privredu, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Bijeljini je tokom 2014. godine dodijelila privrednicima 64.000 KM bespovratnih sredstava, uz uslov zapošljavanja novih radnika i zadržavanje postojećeg broja zaposlenih. 

Kroz četiri javna poziva podržano je osam malih i srednjih preduzeća i 14 preduzetničkih radnji u gradu. 

U okviru ovih projekata zaposleno je sedam novih radnika, a poslodavci su preuzeli obavezu zadržavanja postojećeg broja radnika u naredne dvije godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )