FOTO: InfoBijeljina

Sve javne površine u Republici Srpskoj uskoro će biti pokrivene video-kamerama, koje će 24 sata dnevno snimati dešavanja na najprometnijim lokacijama što će, kako se očekuje, poboljšati bezbjednost građana i olakšati borbu protiv kriminala.

U okviru projekta "Bezbedniji grad" koji je MUP RS pokrenuo u saradnji sa 36 opština i gradova video-nadzor je dosad uspostavljen u 23 lokalne zajednice. Njima će se pridružiti Banjaluka, i još 12 gradova i opština, gdje je realizacija projekta u toku.

- Projekat podrazumijeva uspostavljanje video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbednosti, javnog reda i mira - kaže portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona pojašnjava da sistem video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanju javnog reda i mira.

- Svi snimci se čuvaju u MUP RS i samo naši službenici imaju pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanje istih, a prava pristupa su definisana dokumentom "Politika video-nadzora" - kaže Miljanovićeva.

Napominje da se prilikom podešavanja kamera striktno vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka prema kojem je MUP RS dužan da zaštiti privatnost građana.

- To znači da se snimaju samo javne površine, zašta MUP ima zakonska ovlašćenja. Kamere se usmjeravau tako da ne snimaju i ne narušavaju privatan prostor građana - pojašnjava Miljanovićeva.

Samo u Banjaluci planirano je postavljanje 342 kamere na 110 lokacija. Cio posao je još u početnoj fazi i kako je potvrđeno "Novostima" dosad je urađeno oko pet odsto planiranog posla, jer se sve finansira kroz više lotova.

Prema tenderskoj dokumentaciji kamere će, između ostalog, imati senzor sa progresivnim skeniranjem, infracrveni filter za snimanje dan/noć, digitalni zum, detekciju pokreta. Neke od njih trebalo bi da imaju praćenje pokretnih objekata, uz detekciju lica, i prepoznavanje registarskih oznaka pri brzini od 200 kilometara na sat.

Ministar  unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač smatra da će se, uz video-nadzor, lakše riješavati razni prekršaji i krivična djela.

- Gdje god je sproveden, taj projekat se odlično pokazao. To će dobro doći za preventivno djelovanje i kompletnu bezbjednost. Sve će biti povezano u jedinstveni sistem u MUP gdje će moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama, a u privatno vlasništvo nećemo zadirati - rekao je Lukač.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )