FOTO: pixabay

Postoje razni programi za vježbanje i pravilnu ishranu. Mnogi obećavaju gubitak kilograma, poboljšanje opšteg zdravlja, a da ništa ne morate da radite. Međutim, malo njih se bavi jednostavnim vježbama posle kojih ćete se osjećati bolje nakon napornog dana.

Doktori su složni u jednom, a to je da jednostavno istezanje korisno za opuštanje tijela, ali i bolju funkciju određenih organa.

Šta sve postižemo istazanjem?

Opuštanje ukočenih ramena

Istezanje je idealno za one koji dosta vremena provode pogrbljeni za stolom gledajući u računar. Kada ovako dugo sjedite, mišići se ukrute i kao rezultat toga dobijete ograničene pokrete i ukočenost.

Prije svega - ispravite se. Drugo - protežite se.

Stegnite šake, podignite ruke od kukova do iznad glave, spojite ih, udahnite, spustite ruke i ponovite. Ova vježba će vam pomoći da se oslobodite napetosti u ramenima i vratu.

Popravljanje lošeg držanja

Većina zdravstvenih problema nastaje zbog loših navika, a pogrbljeno držanje je jedna od njih. Iako možda mislite kako su vam pogrbljena leđa najudobniji način za sjedenje, to je zapravo veoma loše.

Trebalo bi da popravite svoje držanje, a podizanje ruku iznad glave i istezanje je dobar početak. Pokušajte da zadržite kičmu u istom položaju dok izvodite ovu vežbu.

Yoga, Woman, Nature, Landscape, Meditate

Jačanje slabih ramena i ruku

Jedna od prvih poza sa kojom se susreću polaznici časova joge zove se Urdhva Hastasana, što u prevodu znači "poza podignutih ruku". Nije teška za izvođenje, a pomaže u jačanju ramena i ruku.

Svakako odvojite vrijeme za stajanje u ovoj pozi.

Pronađite dobar položaj, stopala postavite u širini ramena, podignite ruke, držite tako neko vrijeme, a zatim počnite da praviti nagibe naprijed i unazad. Kada osjetite napetost u ramenima, spustite ruke i opustite se.

Prevencija bola u donjem dijelu leđa

Uzrok bola u donjem dijelu leđa često je povezan sa promjenama strukture kičme. Zbog starosti ili sjedećeg načina života, kičma postaju krhkija i manje pokretna.

Intervertebralni diskovi, koji imaju ulogu amortizera između pršljenova, se isušuju, a nervi, kojih ima 31 par, a koji su zaduženi za kretanje i slanje signala iz tijela u mozak, mogu da budu uklješteni između pršljenova.

Podizanje ruku i istezanje prema gore takođe može pomoći u izbjegavanju bolova u donjem dijelu leđa.

Yoga, Childs Pose, Asana

Poboljšanje ravnoteže

Loša ravnoteža može se pripisati slabim mišićima ili oštećenju organa za ravnotežu u unutrašnjem uhu, nervima, srcu ili krvnim sudovima. U ovaj proces je uključen veliki broj organa, ukoliko često osjećate vrtoglavicu, najbolje rješenje je da posjetite ljekara.

Istezanje može pomoći, ako nije u pitanju ozbilniji poremećaj, koji zahtjeva konsultaciju sa stručnjakom.

Smanjenje pogrbljenosti prouzrokovane tipkanjem po telefonu

Bol u vratu i pogrbljenost predstavlja jednu od posledica pretjerane upotrebe društvenih mreža koju možete "zaraditi" gledajući konstantno u svoj telefon.

Vaš vrat podnosi veću težinu kada nagnete glavu i tako se brže umara. Previše gledanja u telefon može dovesti do mnogih loših stvari, čak i do trajnih oštećenja.

Napravite pauzu za svoj vrat i oči u trajanju od 15 minuta. Podignite ruke, okrenite glavu lijevo, pa desno, ponovite vježbu bar 10 puta.

Izbjegnite slabosti u nogama i kičmi

Slabost u nogama i kičmi može biti posledica loše cirkulacije krvi. Jedan od načina za poboljšanje cirkulacije krvi je podizanje ruku iznad glave.

Jako je bitno ispraviti ramena jer bez ispravljenih ramena, nema pomaka na bolje. Kad se ispravite, kičma i meko tkivo se pomjeraju prouzrokujući bolju cirkulaciju krvi.

Silhouette, Yoga, Yoga Silhouette, Body

Olakšanje za želudac

Nakon obroka, bavljenje sportom nije baš najbolja ideja, ali izvođenje nekoliko sporih vježbi poput podizanja ruku može pomoći u ubrzavanju prolaska hrane kroz debelo crijevo.

Kada dižete ruke, gastrointestinalni trakt postaje ravniji, a hrana brže prolazi. Takođe, ovo je dobra preventivna mjera kada je u pitanju fermentacija, pojava truljenja i neravnoteže crijevne mikroflore.

Smanjenje glavobolje

Ako ste primjetili da vam je postalo teško da radite stvari koje ste svakodnevno radili, možda vas muči umor koji prouzrokuje glavobolju.

Umor može biti mentalni ili fizički, ali često je i jedno i drugo. Obično promjene u načinu života, navikama i ishrani mogu da pomognu, ali niko ne može da promijeni sve u jednom danu tako da bi vježba istezanja bila dobra za početak

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )