FOTO: null

Naučnici sa Naučno-zdravstvenog univerziteta u Pekingu i engleskog Oxforda potvrdili su dodatnu korist jedenja jaja.

Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca, naime, istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za više od četvrtinu manju vjerojatnoće da će dobiti srčani udar od onih osoba koje ih rijetko konzumiraju. Takođe, osobe koje u prosjeku pojedu pet jaja sedmično imaju 12 posto manje vjerojatnoće za obolijevanje od srčanih bolesti.

Istraživanje je provedeno nad više od 400.000 zdravih ljudi u Kini u dobi od 30 do 79 godina. Na početku istraživanja 13,1 posto učesnika jelo je jaja svakodnevno, dok ih njih 9,1 posto nije uopšte konzumiralo ili su to radili vrlo rijetko, prenosi vecernji.hr

Nakon što su uporedili podatke devet godina poslije, otkrili su da je zabilježeno 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9.985 slučajeva smrti, kao i 5.103 srčanih udara. Oni koji su jeli jedno jaje dnevno imali su manje šanse za kardiovaskularne bolesti uopšte. No, imali su i 26 posto manji rizik od srčanog udara kao i 28 posto manje šanse da će od njega umrijeti.

Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala te dobrih masnih kiselina, no to ne znači da trebate samo povećati količinu jaja koja jedete, već je - ističe profesor kardiovaskularne medicine sa univerziteta Sheffield Tim Chico, cjelokupna ishrana i životni stil, nerealno je očekivati da će samo jaja učiniti nekakvu razliku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )