FOTO: null

Skoro svakih 15 dana ove godine neko je anonimno i lažno prijavljivao da su u nekim objektima postavljene eksplozivne naprave, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Oni su pojasnili da ovo izaziva veliku uznemirenost među građanima, ali i da predstavlja i policiji veliki problem.

U MUP-u su rekli da je za prva tri mjeseca ove godine registrovano sedam slučajeva lažnih prijava da su u neke objekte postavljene eksplozivne naprave, a tokom čitave 2014. godine bilo je ukupno prijavljeno ovakvih deset slučajeva.

- Lažne prijave predstavljaju velike probleme i otežavaju rad policije. U ovom slučajevima na terenu se postupa kao da se radi o pravoj eksplozivnoj napravi, zbog toga što se u tom trenutku ne zna da li je lažna - pojasnili su u policiji.

Prema njihovim riječima, problem je u otkrivanju, jer se dojave najčešće upućuju sa telefonskih govornica ili sa brojeva mobilnih telefona koji su sa druge mreže i samo se koriste jednom za slučaj lažne dojave.

- Za ovo krivično djelo predviđena je novčana ili kazna zatvora do dvije godine - istakli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Često se dešavalo da lažno bude prijavljeno da su u noćnim klubovima ili restoranima postavljene eksplozivne naprave, a iza toga uglavnom stoje osobe koje su prije toga izbačene ili nisu puštene da uđu u ove lokale.

Osim toga, u nekim slučajeva iza ovih prijava stoji i konkurencija, tako da su u samo deset dana prekinuta dva velika koncerta folk zvijezda. Prvo je krajem marta lažno prijavljeno da je na koncertu pjevača Ace Lukasa u diskoteci “Eks-Ju” u Prijedoru postavljena bomba, zbog čega je koncert prekinut. Gosti i zaposleni su evakuisani, a potom je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi.

Desetak dana kasnije isti slučaj se desio i na koncertu Miroslava Ilića u noćnom klubu “Skor” u Novoj Topoli kod Gradiške. I tada su svi prisutni evakuisani, a utvrđeno je da je u pitanju lažna dojava.

Slučaj koji je najviše uznemirio javnost u Banjaluci odigrao se kada je u samo četiri dana dva puta prijavljeno da je u Osnovnom sudu u Banjaluci postavljena bomba.

Zbog ovih dojava morala su biti obustavljena brojna suđenja i evakuisani zaposleni i stranke, a poslije oba kontradiverziona pregleda utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi.

Za ove dojave do sada niko nije uhapšen.

Pored institucija koje su mete lažnih bombaša, na zlonamjerne dojave reaguju i građani.

- To pametan čovjek ne može uraditi. Kakav efekat dobije kada uputi anonimnu prijavu da je negdje postavljena bomba, to ne zna ni taj što to čini. Nedavno sam prolazila pored banjalučkog Osnovnog suda i vjerujte, nije bilo prijatno. Onoliko policije na jednom mjestu, žuta traka oko suda, zatvorene ulice za saobraćaj… Slika koja me vratila u devedesete godine prošlog vijeka. A i taj što je dojavio da je navodno bomba u sudu je samo izazvao paniku. Ako je nekome i prekinuo suđenje, jer je to narod pominjao kao mogući motiv, ne vjerujem da je onom što mu sude olakšao posao - kaže Milana Bodiroža iz Centra 2.


Kontrolni

Česta pojava je da se policiji lažno prijavi da je i u nekim srednjim školama postavljena eksplozivna naprava.

- U Banjaluci posljednji slučaj je prijavljen krajem marta kada je nepoznata osoba prijavila da je u Medicinskoj školi postavljena bomba. Sumnja se da iza ove dojave stoji neko od učenika, jer su taj dan trebalo da budu urađena dva kontrolna rada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )