FOTO: Nezavisne

Svaki drugi radnik u Republici Srpskoj koji je koristio bolovanje u prvih pet mjeseci ove godine bio je odsutan zbog bolesti duže od mjesec dana.

"Za pet mjeseci ove godine u prosjeku se mjesečno na bolovanju nalazilo oko 11.800 radnika. Na bolovanju do 30 dana u prosjeku se nalazilo oko 5.900 radnika, dok je na bolovanju dužem od 30 dana bilo oko 4.900 radnika", istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Naglasili su da su najčešći razlozi zbog kojih su radnici odsustvovali s posla u ovom periodu, kao i ranijih godina, povrede i trovanja, bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći te bolesti sistema krvotoka. Dodaju da nabrojane bolesti čine 70 odsto razloga bolovanja i naglasili su da poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže provjeru opravdanosti bolovanja radnika ukoliko imaju bilo kakvu sumnju.

"U prošloj godini je 86 poslodavaca zatražilo provjeru opravdanosti bolovanja za 152 radnika. Kontrolama je utvrđeno da je u devet slučajeva bilo nepravilnosti, a one su se većinom odnosile na to da osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja, te da je bolovanje trajalo duže nego što predviđa pravilnik za određena oboljenja", pojašnjavaju u Fondu te dodaju da je uglavnom riječ o "tehničkim" nepravilnostima, odnosno da nije u potpunosti ispoštovan pravilnik koji reguliše ovu oblast. Kazali su da su za sva ostala provjeravana bolovanja postojale opravdane medicinske indikacije.

Rekli su da kada poslodavac uputi zahtjev za provjeru opravdanosti bolovanja, radnici Sektora za zdravstvo i kontrolu Fonda vrše vanrednu kontrolu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je registrovan radnik.

"Uvidom u medicinski karton provjeravaju sve detalje zbog kojih je osiguranik upućen na bolovanje. O rezultatima kontrole za svakog radnika za koga je upućen zahtjev za provjeru bolovanja Fond pismenim putem obavještava kako zdravstvenu ustanovu koja je uputila radnika na bolovanje, tako i poslodavca", pojašnjavaju u Fondu. Kako navode, u slučaju da budu utvrđene nepravilnosti, Fond obično umanjuje mjesečnu tranšu zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje ne poštujući odredbe pravilnika koji reguliše ovu oblast, a u skladu s ugovorom koji Fond ima sa zdravstvenom ustanovom.

Podsjetili su da Fond refundira poslodavcima platu za radnike koji se nalaze na bolovanju dužem od 30 dana, dok plata za bolovanja do 30 dana ide na teret poslodavca.

Marijana P. iz Novog Grada istakla je da je u toku ove godine bolovanje koristila samo jednom i to zbog gripa, u trajanju od pet dana.

"Prošle godine sam tri puta bila na bolovanju zbog trogodišnjeg sina, koji je imao neke prehlade, ali sve po dan-dva. Ja nisam imala zdravstvenih problema", ispričala je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )