FOTO: null

Svaka deseta osoba u svijetu boluje od dijabetesa, a stanje u BiH je takođe u granicama tog prosjeka.

Procjenjuje se da više od 300.000 bh. građana boluje od nekog tipa ovog oboljenja koje poprima pandemijske karakteristike, podaci su resornih entitetskih institucija i organizacija koje okupljaju oboljele od dijabetesa.

Amela Lolić, pomoćnik ministra zdravlja RS, kaže da ne treba očekivati manji procenat oboljenja jer svi svjetski trendovi i procjene govore "da će biti dobro ako se održi ovaj nivo".

"Posebno zabrinjava činjenica da se dijabetes tipa dva, od kojeg uglavnom obolijevaju stariji od 40 godina, sve češće javlja i kod djece i adolescenata", naglasila je Lolićeva.

To, prema procjenama stručnjaka, najčešće uzrokuju neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i stres.

"Dijabetes kao oboljenje poprima karakteristike pandemije i sa sobom nosi velike socioekonomske probleme kompletnog društva. Na faktore rizika, međutim, moguće je preventivno djelovati i to promjenom stila života, zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću", napomenula je Snježana Popović-Pejčić, koordinator za kontrolu šećerne bolesti u Republici Srpskoj.

Nadležne institucije u RS nizom projekata rade na prevenciji dijabetesa, te su rezultati već vidljivi kod djece do pet godina, gdje je uočen prepolovljen broj preuhranjene djece nakon preduzimanja zdravstveno-promotivnih i vaspitnih aktivnosti.

I prema podacima Ministarstva zdravlja FBiH, zaštita oboljelih od dijabetesa u BiH je na nivou evropske, posebno u pogledu insulinske terapije.

"Od ključne je važnosti da se najmanje jednom ili dva puta godišnje provjeri nivo šećera u krvi, zbog broja oboljelih u BiH koji nikad ne može biti tačan ili konačan u odnosu na neotkrivene dijabetičare", tvrde u Savezu dijabetoloških udruženja u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )