FOTO: srpskainfo.com

Suvo meso je apsolutni kralj mezetluka na ovim prostorima, ali kako je ono cijenjeno u poređenju sa drugima.

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suvih mesa svijeta, na u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.
 
Na prva tri mjesta se nalazi varijacija iste španske šune, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u 10 najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i Njeguški pršut iz Crne Gore.

Za Suvo meso su rekli da je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suvo, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.
 
Za njeguški pršut kažu – to je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj poslastici, prenosi City Magazin.

Suvo meso iz Srbije

Što se tiče domaćih predstavnika na 19. mjestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas – Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe. Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od 4 do 6 godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.

Na 49. mjestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vijekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.
 
Cijeli proces obično traje oko mjesec dana, a za to vrijeme jedinstvena klima i teren Zlatibora, kao i bukova drva koja se koriste za dimljenje, daju mesu prepoznatljiv, bogat ukus i prijatnu aromu. Spolja je tamno braon boje do crvene, a iznutra tamnocrvene.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )