FOTO: null

Spoljnotrgovinski deficit BiH u prvih devet mjeseci ove godine je oko 4,5 milijardi KM, a neke od zemalja iz kojih smo uvozili robu su Barbados, Belize, Bahami, Maršalska Ostrva, Tanzanija itd.

Što se tiče uvoza iz egzotičnih zemalja, BiH je sa Bahama uvezla uglavnom tehničke uređaje, kao što su aparati za zaštitu od krađe koji detektuju pokrete, daljinske komande za alarmnu centralu i ostale elemente za alarmne sisteme, a vrijednost ovog uvoza je 186.783 KM.

Iz Belizea, male države smještene na obali Karipskog mora, koja graniči s Meksikom, u BiH je uvezeno 262.322 kilograma robe u vrijednosti od oko 686.000 KM, a uglavnom se radilo o bananama i raznim tehničkim uređajima za zaštitu od krađe, dok smo sa Maršalskih Ostrva, države u Tihom okeanu, uvezli robu vrijednu 304.345 KM, a, kako kažu u UIO, uglavnom se radi o raznim tehničkim aparatima za domaćinstvo koji imaju porijeklo iz Kine.

Iako se ne radi o značajnoj količini, posebno je zanimljiv uvoz iz Tanzanije, države na istočnoj obali Afrike, odakle smo uvozili suvenire za diplomatske potrebe, koji su nas koštali 13.652 KM, dok je iz Barbadosa, ostrvske države smještene u Karipskom moru, u BiH stiglo robe u vrijednosti od 24.171 KM. Uglavnom se radilo o instrumentima za oftalmologiju i kontaktnim sočivima.

Kada je u pitanju ukupan uvoz u BiH, za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je 11,4 milijarde KM, a istovremeno izvezeno 6,8 milijardi KM, što je za 3,85 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kao i prethodnih godina, BiH je najviše izvozila u EU, dok je najviše robe uvezla iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije i Slovenije.

Prema podacima za prvih šest mjeseci ove godine, o kojima će danas raspravljati Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, iz Hrvatske smo uvezli robu vrijednu 1,1 milijardu KM, a istovremeno izvezli 467 miliona KM. Sličnu situaciju u robnoj razmjeni imamo i sa Slovenijom, iz koje smo uvezli robu vrijednu 707 miliona KM, a istovremeno izvezli "svega" 361 milion KM. U prvih šest mjeseci ove godine iz Srbije smo uvezli robe u vrijednosti od 990 miliona KM, a izvezli 423 miliona KM. Iako se u robnoj razmjeni sa svijetom ne nalazimo u zavidnom položaju, privrednici kažu da izvoz raste, ali da se rezultati ne mogu očekivati preko noći.

"Malo se popravlja, ali ne može brzo da dođe do osjetnog poboljšanja. Agroindustrijska proizvodnja bilježi rast izvoza, što je posljedica trgovine mesom s Turskom, u koju se može izvoziti i mlijeko. Šansu treba tražiti i u zajedničkoj proizvodnji sa Srbijom, koja ima bescarinsku razmjenu s Rusijom, i na tom polju se već nešto radi", rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

On naglašava da se dosta toga na smanjenju spoljnotrgovinskog deficita može uraditi i kontrolom granica i zaustavljanjem crnog uvoza, koji, prema njegovom mišljenju, "guši domaću proizvodnju i stavlja je u nepovoljan položaj".

"Pod hitno se mora pooštriti kontrola na granicama, jer dosta toga ulazi, a da se ne plate uvozne dažbine", rekao je Vasić.

Tužilaštvu dostavili 49 prijava

U prvih šest mjeseci ove godine, UIO BiH tužilaštvima podnijela je 49 prijava u kojima je iskazana protivpravna korist u iznosu od 23,2 miliona KM. U Informaciji o borbi protiv korupcije i kriminala u UIO, o kojoj će danas raspravljati članovi Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, navodi se da je nadležnom tužilaštvu proslijeđeni i jedna informacija i jedan krivični izvještaj kojim su obuhvaćena tri službenika Uprave za indirektno oporezivanje.

Protiv jednog zaposlenog UIO proslijeđena je informacija zbog sumnje da je krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja oštetio budžet BiH za svega 576,74 KM, dok se izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dvojice zaposlenih odnosi na štetu od oko 15.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )