FOTO: null

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o zaštiti interesa Republike Srpske na nivou institucija BiH, zakazana je za sutra u Banjaluci.

Zahtjev za zasjedanje entitetskog parlamenta podnijela je Vlada Republike Srpske, nakon što su iz SNSD-a i stranaka iz vladajuće većine u Republici Srpskoj iznijete tvrdnje o štetnom djelovanju Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH po interese Republike Srpske što oni negiraju.

Vlada tvrdi da su novo Vijeće ministara BiH, od konstituiranja do danas, kao i nova parlamentarna većina na nivou BiH u više navrata djelovali izvan svojih Ustavom i zakonima definiranih ovlaštenja, "narušavajući položaj, nadležnosti i interese Republike Srpske i njenih institucija“.

U materijalu za raspravu navedeni su i neki od primjera djelovanja novog saziva Vijeća ministara, odnosno parlamentarne većine na nivou BiH "kojima se narušavaju ustavna pozicija, nadležnosti te ekonomski i drugi interesi Republike Srpske.

Međutim, u Savezu za promjene tvrde da nema osnova za ove optužbe vlasti te da se i raspravom u Skupštini Republike Srpske sve želi pretvoriti u “njihov linč”, jer je SNSD izgubio vlast na nivou BiH.

Predstavnici SDS-a u organima BiH učestvovat će u raspravi, kako bi, navode, raskrinkali laži SNSD-a da rade protiv interesa Republike Srpske, dok su u PDP-u pripremili 134 pitanja na koje SNSD mora dati odgovor, a štetna su po interese Republike Srpske.

U NDP-u uvjeravaju da će i oni iznijeti dokaze o štetnom djelovanju SNSD-a tokom dva mandata u vlasti na nivou BiH.

Planirano je da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sutra raditi bez prava na pauzu, osim redovne pauze od 15 do 17 časova.

Poslanički klubovi neće imati pravo da traže pauze i radit će se neprekidno sve do završetka sjednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )