FOTO: null

Na području opštine Lopare sutra će početi aktivnosti na izgradnji pet stambenih jedinica za domaćinstva čije su kuće uništene u klizištima, za šta je dobijeno 250.000 evra od Fonda dijaspore za maticu, izjavila je danas premijer Republike Srpske Željka C

Cvijanovićeva je istakla da će ova sredstva biti iskorištena i za realizaciju još četiri projekta u opštinama Zvornik, Novi Grad, Čelinac i Šamac.

"U realizaciji projekta u Loparama uključen je UNDP, a Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske biće koordinator u ime Vlade Srpske", rekla je Cvijanovićeva novinarima, nakon sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Prema njenim riječima, izgradnja kuća u Loparama biće uvod u realizciju velikog projekta izgradnje 150 kuća u nekoliko opština u Srpskoj za porodice čije su stambene jedinice uništene u klizištima.

"UNDP je dostavio potrebne informacije koje su usvojene na današnjoj sjednici. Biće provedene određene procedure, odnosno ankete da bi se vidjelo koji korisnici će potvrditi takav način zbrinjavanja", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je do sada 100 porodica potvrdilo da na ovakav način želi riješiti stambene probleme, te da što hitnije mora biti završena realizacija navedenih projekata.

Cvijanovićeva kaže da su u realizaciji projekta izgradnje 150 kuća lokalne zajednice dužne obezbijediti zemljište i priključke, a da će Fond solidarnosti učestvovati sa dvije trećine i UNDP sa trećinom neophodnih sredstava.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir je naglasio da su danas napravljeni konkretni koraci u rješavanju gorućih problema u opštinama koje su stradale u prošlogodišnjim poplavama.

"Rukovodstvo opštine Lopare predložilo je pet porodica koje su ostale bez imovine u prošlogodišnjim poplavama za izgradnju stambenih jedinica. UNDP je u dogovoru sa institucijama Srpske krenuo u pripremu projekta izgadnje 150 stambenih jedinica", rekao je Vukmir i dodao da će se nakon detaljnih analiza na terenu znati ukupna vrijednost radova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )