FOTO: null

Film „Enklava“ 20. marta biće premijerno prikazan u bijeljinskom Centru za kulturu sa početkom od 19.00 časova

Naime, riječ je o filmu koji obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama.

Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji?

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će, ipak, biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dječaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obje zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

"Publika je uvijek naklonjena prema nečemu što je dobro. Film je delo za sebe, on ima svoju logiku, strukturu, on je mikrokosmos i mi smo ustanovili da deluje. Ja lično sam se zapanjio posledicama koje film izaziva. Događa se da na 90 odsto projekcija imamo uplakane ljude, i to uglavnom muškarce. Film je u Moskvi dobio veliku nagradu publike, u meksičkom Montereju takođe nagradu publike, prikazan je na festivalu A kategorije u Montrealu, a sada idemo u Haifu, takmičarski program Antalije, Hag i Brisel", izjavio je jednom prilikom reditelj ovog filma Goran Radovanović.

Glavne uloge u "Enklavi" tumače Nebojša Glogovac i Anica Dobra, uz Miodraga Krivokapića, Nenada Jezdića i Gorana Radaković, ali i djecu iz kosovskih enklava Filipa Šubarića, Denisa Murića, Nenada Stanojkovića i Milana Sekulića.

Ulaz na projekciju filma biće slobodan, međutim svi koji su u mogućnosti moći će ostaviti dobrovoljni prilog koji će biti usmjeren u dobrotvorne svrhe, tačnije Udruženju "Drugačiji svijet" koje brine o djeci oboljeloj od autizma.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )