FOTO: screenshot

Srpska pravoslavna crkva sutra sutra Svetog sveštenomučenika Doroteja.

Sveti sveštenomučenik Dorotej je bio episkop Tirski od vladavine cara Dioklecijana, pa sve do vladavine Julijana Otpadnika, pod kojim je namučen i postradao zbog vere u Isusa Hrista. Bio je veoma učen.
 
Napisao je mnoga teološka djela na grčkom i latinskom jeziku. Naročito je čuvena njegova grčko-latinska Sintagma. Živio je sto sedam godina. Mučen je i ubijen 361. godine u 107 godini života.
 
Besjeda na sutrašnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici:
 
"Nikada ne narušavaj post u srijedu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne griješi". "Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čovjeku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )