FOTO: null

Skromno i bez transparenata, predstavnici sindikata javne uprave, pravosuđa, prosvete i policije organizovaće sutra javne proteste zbog najavljenog smanjenja minulog rada.

Očekuje se da će od 700 do 800 članova sindikata, u deset časova krenuti od Doma sindikata krenuti u mirnu protesnu šetnju, do Narodne skupštine RS koja sutra odlučuje o izmjenama seta zakona o platama za budžetske korisnike i budžetu za narednu godinu.

Najnovija ponuda Vlade RS da minuli rad iznosi 0,3 odsto za radnike do 25 godina staža, dok bi za radnike sa preko 25 godina staža minuli rad ostao 0,5 odsto je za sindikalce neprihvatljiva.

– To znači da će onima koji rade 25 godina, plata biti smanjena za pet odsto. Radnik koji ima platu 800 KM primaće 40 KM manje – rekao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS.

On kaže da je radnicima koji su na budžetu od 2008. godine plata već u nekoliko navrata smanjivana, čime su pokazali solidarnost.

– Ako odbijete topli obrok, od 137 KM koji nam se računa u platu onda imate radnike koji rade u institucijama vlasti sa platom manjom od najniže plate – istakao je Vrhovac.

On kaže da prosječenu plata u upravi od oko 1.100 KM, povećava veliki broj zaposlenih sa visokom stručnom spremom i zakonodnavna vlast, dok kvalifikovani radnik u upravi prima 363 KM.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS kaže da su još 15. decembra donijeli odluku o protestima zbog smanjenja plata kroz minuli rad i da najnovija ponuda Vlade ništa ne mijenja.

– Nemamo topli obrok, naknadu za otežane uslove rada i prekovremene časove i sada nam još umanjuju i minuli rad – istakla je Jondićeva.

Ona je dodala da ne organizuju masovne proteste jer ne žele da dovedu do toga da 2.000 policajaca mora da obezbjeđuje proteste, kao što se dešavalo ranije kada su bila javna okupljanja.

Ukoliko protesti ne urode plodom sindikalci namjeravaju podnijeti Ustanovom sudu RS inicijativu o ocjeni ustavnosti spornih članova zakona o platama.

Granulić: Iznenađeni smo

Protestima će se pridružiti i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS. Milenko Graulić kaže da im je rečeno da Zakon o platama zaposlenih u zdravstvu neće biti mijenjan.

– Nismo ni učestvovali o pregovorima, a Vlada RS je ipak odlučila da smanji minuli rad i zdravstvenim radnicima. Zatečeni smo i nismo se uspjeli organizovati ali ćemo svakako sutra biti sa ostalim kolegama na ulici – rekao je Milenko Granulić, predsjednik ovog sindikata.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS kaže da je jednočasovni štrajk upozorenja koji su organizovali danas zbog smanjenja minulog rada protekao u najboljem redu.

– Nije bilo problema sa poslodavcima i sve je proteklo u skladu sa zakonom – rekao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )