FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Muzej Semberije u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda deseti put u Bijeljini organizuje Smotru etnološkog filma, koja počinje sutra, a filmovi će biti prikazivani svake srijede u ovom mjesecu.

Filmovi koji će biti prikazani su iz takmičarskog i informativnog programa ovogodišnjeg 28. Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Prema najavi iz Muzeja, publika će imati priliku da pogleda devet filmova -četiri iz Srbije, po jedan iz Hrvatske, Slovačke, Belgije i Irana, te jedan film rađen u koprodukciji Rusije i Poljske.

Filmovi će biti emitovani svake srijede u decembru, sa početkom od 18.00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Sutra će biti prikazan etnološki rusko-poljski film "Pevaj", koji traje 52 minuta, rađen je u režiji i po scenariju Olga Korotkaja, a dobio je nagradu za najbolji inostrani film.

Smotra će u 19.00 časova biti nastavljena iranskim etnološkim filmom "Djevojka iz Parsijana", koji traje 19 minuta, a rađen je u režiji i po scenarijumu Parinaza Hašemi Mobarake. Film govori o borbi nekoliko Iranki iz malog južnjačkog mjesta koje daju sve od sebe da im bude vraćeno jedno od njihovih zabranjenih prava.

Naredne srijede, 10. decembra, u 18.00 časova biće prikazan belgijski pedesttrominutni film "Ono zajedničko", rađen u režiji i po scenariju
Odri Kekelbergs, a obuhvata temu iz perioda 20 godina poslije rata koji je razorio zemlju. U filmu Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno žive u Brčkom u pragmatičnom miru.

Nakon ovog filma, u 19.00 časova biće prikazan srpski etnološki film "Paprinati život", koji je dobio nagradu za etnografski zapis i traje 30 minuta, a režiju i scenario potpisuje Zoran Tairović. Film prati jedan dan romske porodice, sakupljača sekundarnih sirovina, nastanjenih u naselju Crvena zvezda u Nišu i zaokružuje sliku o načinu na koji oni preživljavaju i teškoćama koje imaju, ali su ipak složna porodica u kojoj vlada solidarnost.

U srijedu, 18. decembra, u 18.00 časova publici će biti predstavljen srpski film "Tako mi na istoku", koji traje 59 minuta, a dobio je nagradu za montažu.
Film govori o Desanki - vlaškoj vračari, o tome kako protiče dan jedne takve žene, kako sa njom žive njeni najbliži i da li ona rješava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe.

Iste večeri, u 19.10 časova u Muzeju Semberije biće prikazan srpski film "Simfonija", koji traje 23 minuta, a rađen je u režiji i po scenarijumu Vladimira Perovića. Glavni junak je Rade, koji višestruko razočaran u društvo odlazi u divljinu i nastanjuje se u kolibi čukundede pri vrhu Sokolske planine. Prividno usamljen tvrdi da je ustvari slobodan, a noću na "Fejsbuku" i "Instagramu" dijeli slike života na planini.

U srijedu, 25. decembra, u 18.00 časova biće prikazan slovački film "Duh jaguara", koji je dobio nagradu za kameru, a rađen je u režiji i po scenarijumu Pavola Barabaša. Film prati priču četiri prijatelja koja osjećaju da su povezani netaknutom prirodom Zemlje i kreću u amazonsku prašumu da bi postali dio indijanskog plemena Hodi.

Iste večeri, u 19.10 časova biće prikazan hrvatski film "Sakreštan", koji traje 17 minuta, dobio je nagradu za doprinos nematerijalnom kulturnom nasljeđu, a rađen je u režiji i po scenariju Luke Klapana. Junak filma je Stipe koji živi u idiličnom dalmatinskom mestu Novigrad i posljednji je svjedok lokalnih tradicija i običaja.

Posljednje srijede u decembru biće prikazan i film "Zvuk lampaša", dug 16 minuta, a snimljen je tokom Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija". Film bilježi priču o Draganu, muzejskom domaru i čuvaru u Užicu, koji ima svoju pasiju - već duže od 20 godina u slobodno vrijeme popravlja stare radio-aparate.

Iz Muzeja Semberije pozivaju zainteresovane da i ove godine posjete Smotru etnološkog filma u Bijeljini.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )