FOTO: null

Načelnik Odjeljenja za boračka pitanja grada Bijeljina Slaviša Savić najavio je da će sutra na bijeljinskom groblju u Pučulama biti osveštan spomenik za 33 borca Vojske Republike Srpske poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu na majevičkom Banj brdu, a na

Savić je na konferenciji za novinare rekao da je 21. april godišnjica velikog stradanja kada su u jednom danu poginula 33 pripadnika Druge majevičke pješadijske brigade, od kojih jedan još nije pronađen. 

"Gradska uprava je sa gradskom Boračkom organizacijom uzela ove godine učešće u obilježavanju ovog događaja. U proteklih nekoliko mjeseci smo izgradili spomenik ovim borcima, na koji su uklesana i imena za sve poginule borce tuzlanskog kraja", dodao je Savić. 

On je pozvao građane Bijeljine, borce, kao i sve ljude koji poštuju žrtvu ovih ljudi koji su svoje živote dali za slobodu i za Republiku Srpsku da dođu sutra na gradsko groblje u Pučilama. 

"Ovo je sjećanje na sve borca koji su svoje kosti ostavili na Majevici. Banj brdo je uvijek bilo sinonim nekog zla, a svi mi koji smo u to vrijeme učestvovali u borbi i bili pripadnici Vojske Republike Srpske znali smo da je svaki prelazak preko Banj brda značio nekakvu opasnost", naglasio je Savić. 

On je podsjetio da je svaki dan bio težak, da se svaki dan prelazilo na relej Stolice i uvijek je, preko Banj brda, postojao osjećaj zebnje. 

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona ove brigade, potpukovnik u penziji Borivoje Đokić rekao je da je Banj brdo vrata Semberije za borce koji su u ovoj brigadi uglavnom bili iz Tuzle i mjesta oko ovog grada. 

"Bili smo na glavnom udaru i želim da napomenem da su za samo sat vremena pala 33 borca", rekao je Đokić. 

Cvijetin Živković preživjeli borac VRS kaže da je teško govoriti i evocirati događaj iz aprila 1993. godine "jer boli svako sjećanje na saborce, na haos koji im je priredila muslimanska vojska". 

"Bili smo okruženi u tri obruča, napali su prvo na minobacače, s leđa na ostale ljude, linija je pukla a mi smo ostali u okruženju", rekao je Živković. 

Živković je jedini preživjeli od ranjenika i ponavlja da je preživio nešto najgore – gledao kako mrtvi padaju njegovi saborci. On je samo srećom, ostao neprimijećen kao ranjen. 

Boračka organizacija Bijeljina poziva sve građane da dođu sutra na gradsko groblje u Pučilama gdje će se u 12.00 časova obaviti osveštanje novoizgrađenog spomenika borcima tuzlanskog kraja poginulim 21. aprila 1993. godina na Banj brdu, ali i svim poginulima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )