FOTO: null

Obnovljeni nadgrobni spomenik bijeljinskom slikaru Milenku Atanackoviću biće osveštan sutra na gradskom groblju u Pučilama.

Donedavno zapušteno i urušeno spomen-obilježje prvog bijeljinskog akademskog slikara, čije je ime gradska galerija nosila od osnivanja do 2007. godine, obnovljeno je inicijativom novinara Svjetlane Marković i grupe građana okupljenih oko škole ikonopisa "Odigitrija" pri Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. 

Spomen-obilježje bijeljinskom slikaru obnovljeno je u 140. godini od njegovog rođenja, kao i u 60. godini od smrti ovog srpskog velikana, jednog od prvih školovanih slikara u BiH. 

Ove godine navršava se 30 jubilarnih godina od osnivanja Gradske galerije "Milenko Atanacković", koja je osnivanjem Centra za kulturu "Semberija" utopljena u ovu javnu ustanovu, a ime Milenka Atanackovića izbrisano iz kulturnog života Bijeljine. 

Atanacković je sahranjen na pravoslavnom groblju u Bijeljini, u porodičnoj grobnici. 

Nije imao nasljednike koji bi održavali spomenik, pa je bio u vrlo lošem stanju, a urušio se i reljef u betonu koji je bio dio nadgrobne ploče. 

"S obzirom na to da dijelom groblja u kojem je Atanacković sahranjen upravlja SPC, sveštenici sa grupom građana, nastavnici i učenici Škole ikonopisa `Odigitrija` Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini preuzeli su inicijativu da se spomenik obnovi i osvešta", rekao je Srni sveštenik Vaso Popović. 

On je dodao da je želja svih koji su pokrenuli ovu inicijativu da nastave sa namjerom da se inicira vraćanje imena Milenka Atanackovića bijeljinskoj galeriji. 

Ideju o ovome podržali su i afirmisani likovni umjetnici iz Bijeljine, jer smatraju da je Atanackovićevo ime neopravdano izbrisano iz naziva bijeljinske galerije. 

Osveštanje obnovljenog spomenika predviđeno je za 11.00 časova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )